Ce a discutat ministrul român al apărării, Mircea Dușa, cu delegaţia Congresului SUA condusă de Mac Thornberry

Mac Thornberry, preşedintele Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor
Autor: | | 1 Comentarii | 328 Vizualizari

Ministrul Apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit vineri, 27 martie, cu o delegaţie a Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de Mac Thornberry, preşedintele Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor.

Ministrul român al Apărării naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit astăzi cu delegația Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de Mac Thornberry, președintele Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților, informează Biroul de presă al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

"În cadrul întâlnirii au fost abordate teme referitoare la situaţia de securitate din Ucraina, la cooperarea bilaterală în cadrul facilităţii antirachetă de la Deveselu, precum şi la angajamentul României în teatrul de operaţii din Afganistan", se arată în comunicatul trimis redacției EVZ.

Ministrul Mircea Duşa şi congresmenii americani au mai discutat despre stadiul implementării măsurilor de asigurare în context bilateral şi NATO, exerciţiile comune desfăşurate în cadrul Operaţiei „Atlantic Resolve” şi Planul de acţiune privind creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei.

Delegatia congresmanilor americani a fost primită astăzi și la Palatul Cotroceni de către președintele României, Klaus Iohannis, context în care a  șeful statului a afirmat că România oferă oportunităţi foarte bune pentru investiţiile străine. "Domnul preşedinte Klaus Iohannis a subliniat că România oferă oportunităţi foarte bune pentru investiţiile străine şi că procesul de eradicare a corupţiei reprezintă un pas important în atragerea investitorilor care caută un mediu de afaceri stabil şi corect", a precizat Administraţia Prezidenţială.

În cadrul întâlnirii au fost abordate teme de interes comun, legate de Parteneriatul strategic politico-militar şi de securitate între România şi SUA, colaborarea în cadrul NATO şi participarea României la amplasarea, la Deveselu, a sistemului de apărare antibalistic, precum şi situaţia tensionată din Ucraina, a informat Administrația Prezidențială.O atenţie deosebită, în cadrul discuţiilor, a fost acordată investiţiilor americane în România.

De asemenea, membrii delegației Congresului SUA s-au întâlnit astăzi și cu premierul României, Victor Ponta. Acesta a evidenţiat dorinţa autorităţilor române ca anul acesta, în care se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi SUA, "să marcheze noi progrese în cooperarea bilaterală în toate domeniile de interes comun reflectate în cadrul Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, adoptată la nivelul cel mai înalt pe 13 septembrie 2011, la Washington D.C".

Premierul român a cerut sprijinul membrilor Congresului SUA pentru includerea "cât mai curând posibil" a României în programul Visa Waiver, arătând că o astfel de măsură va avea efecte pozitive asupra relaţiei economice bilaterale.

Ponta a vorbit despre "nivelul excelent" al colaborării dintre cele două ţări în domeniile securităţii şi apărării, "cu atât mai importantă având în vedere contextul fluid şi evoluţiile îngrijorătoare din regiune" şi a exprimat susţinerea fermă pentru consolidarea prezenţei SUA în ţara noastră şi în regiune, precum şi pentru continuarea cooperării în regiunea Mării Negre.

Totodată, a fost accentuat interesul comun pentru dezvoltarea cooperării în plan economic şi investiţional, inclusiv în domeniul energetic.

Ponta a prezentat "situaţia şi perspectivele macroeconomice ale României, precum şi măsurile adoptate recent de Guvern în vederea creşterii atractivităţii economiei române pentru investitorii americani, conform dialogului avut cu secretarul comerţului al SUA, Penny Pritzker, în marja vizitei efectuate de Prim-ministrul României la Washington, în februarie 2015".

La rândul lor, membrii delegaţiei Congresului SUA "au transmis aprecierea pentru rolul jucat de România, ca partener şi Aliat strategic al SUA, în plan regional, euro-atlantic şi global, precum şi pentru progresele constante înregistrate în cadrul Parteneriatului Strategic", subliniind importanţa pe care "legislativul american o acordă evoluţiilor din regiunea Mării Negre şi interesul în consultarea şi sprijinirea Aliaţilor SUA din regiune".

Partea americană şi-a exprimat satisfacţia pentru cooperarea bilaterală de excepţie în cadrul proiectelor comune de la Bazele militare Deveselu, care devine operaţională anul acesta, şi Mihail Kogălniceanu.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi