Ce au CERUT şi ce au obţinut MINERII la negocierile cu Guvernul

Ce au CERUT şi ce au obţinut MINERII la negocierile cu Guvernul

Soarta Complexului Energetic Oltenia (CEO) atârnă de un fir de aţă. Cu pierderi de aproape 900 milioane de lei anul trecut, cea mai la îndemână soluţie pentru colosul energetic de reducere a costurilor este programul de disponibilizări de personal, 2.000 de angajaţi ai companiei urmând să fie disponibilizaţi de la 1 iulie. Pe de altă parte, Guvernul şi-a asumat, în urma protestelor de ieri, câteva angajamente care să repună pe picioare compania.

Disperaţi, câteva zeci de mineri şi-au rupt picioarele săptămâna trecuta într-un marş de 320 kilometri până la Bucureşti, să îşi strige oful în faţa Palatului Victoria. Câţiva dintre ei au fost primiţi la negocieri la Guvern, iar în urma discuţiilor a fost încheiat un protocol care a pus capăt protestului.

EVZ a obţinut acest document, în care, principalele prevederi sunt:

- recuperarea creanţelor de la companiile de termoficare

Ne puteți urmări și pe Google News

- eliminarea influenţelor politice asupra companiei

- eliminarea suprataxelor nejustificate din sistem. 

Compania vrea să exporte

Pe de altă parte, situaţia companiei nu se poate rezolva de pe o zi pe alta, fiind necesare măsuri care influenţează tot sectorul energetic. Într-un Memorandum transmis premierului Dacian Cioloş pe 7 aprilie, obţinut de EVZ, sindicatele din minerit îi cereau şefului Guvernului să ia următoarele măsuri de redresare:

1. Elaborarea în regim de urgenţă a unui program de eficientizare pentru CEO care să aibă la bază: capacităţile de producţie disponibile ale celor 4 termocentrale (Rovinari, Turceni, Işalniţa, Craiova II), necesarul de lignit pentru funcţionarea în bandă a termocentralelor, salarizarea personalului în baza unor indicatori de performanţă. 

2. Totodată, sindicatele cer sprijin de la Ministerul Energiei în constituirea unui pachet de 1.000 MW în coş cu hidro la un preţ competitiv pentru export, scoaterea din patrimoniul CEO al activelor care nu au legătură cu obiectul de activitate. 

3. De asemenea, un punct important este anularea taxelor şi renunţarea la obligativitatea plăţii de certificate verzi şi de cogenerare pentru energia produsă în unităţi proprii şi consumată în unităţi proprii. 

Profit în primele trei luni ale anului

Deşi e la un pas de insolvenţă, compania a dat şi veşti bune. Potrivit datelor prezentate pe 17 aprilie, în primul trimestru al acestui an, CE Oltenia a reuşit să obţină un profit net de 144,2 milioane lei, faţă de o pierdere de 20,03 milioane lei înregistrată în perioada similară a anului trecut.

Totodată, profitul operaţional EBITDA a a crescut cu 40,5% (de la 228,2 milioane lei la 320,7 milioane lei). Rezultatul a fost obţinut în condiţiile în care cantitatea de energie produsă a scăzut cu 3,8% (de la 3,45 TWh la 3,32 TWh), producţia de cărbune a scăzut cu 14,8% (de la 6,10 milioane tone la 5,20 milioane tone), iar cifra de afaceri a companiei a scăzut cu 11,4% (de la 719 milioane lei la 637 milioane lei).