Ce economii poate aduce instalarea unei centrale termice de apartament

Ce economii poate aduce instalarea unei centrale termice de apartament

Eliminarea subvenţiilor, facturile tot mai mari şi dorinţa de confort vor determina şi în această toamna tot mai mulţi români să renunţe la CET-uri în favoarea unui sistem propriu de încălzire, potrivit Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de centrale termice de apartament. Astfel, cea mai mare parte a celor care optează pentru încălzirea individuală aleg centralele termice de apartament, mai ales în condiţiile unor economii de până la 25%.

“Datele noastre arată că circa 65% din achiziţiile de centrale termice realizate pe plan local sunt făcute de familiile care au renunţat la sistemul centralizat, acestea dorindu-şi în primul rând reducerea costurilor lunare şi sporirea confortului”, a declarat Cătălin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

În acest moment, românii pot economisi, în medie, peste 20% din valoarea facturii lunare prin instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz. Astfel, dacă producerea unei gigacalorii cu o centrală termică pe gaz are un cost de cca. 175 lei, în cazul CET-urilor media naţională arată că preţul facuturat populaţiei pentru o Gcal este de 227 lei.

Sfaturi pentru alegerea centralei termice

Ne puteți urmări și pe Google News

Randamentul şi eficientă ar trebuie să fie cele mai importante criterii care să stea la baza procesului de cumpărare deoarece, cu cât acestea sunt mai ridicate, cu atât costurile vor fi mai mici.

Siguranţă în exploatare este un alt aspect deosebit de important care trebuie luat în calcul la achiziţionarea unei centrale termice. Evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecţia la îngheţ şi la lipsa apei din instalaţie sunt printre elementele care asigura o siguranţă sporită. În acest sens, este recomandat să nu se opteze pentru produse ale căror funcţii nu sunt atent studiate şi care pot aduce probleme pe termen lung.

Sistemul de informare şi de diagnoză al centralei termice trebuie, de asemenea, luat în considerare. Specialiştii Ariston recomandă, astfel, o centrală care să aibă integrat un sistem de informare şi de diagnoză printr-un display electronic ce face posibilă verificarea constanţa a stării de funcţionare. Acesta asigura detectarea din timp a celei mai mici probleme, fiind foarte util şi în cazul reviziilor periodice. Noile game de centrale termice pot oferi informaţii complete, în timp real, despre starea centralei, a instalaţiei, folsind un afişaj generos, cu text în limba română, cu posibilităţi multiple de programare.

Perioada de garanţie este indicat să se afle, de asemenea, pe lista de criterii pentru achiziţie. Cum durata de viaţă a unei centrale termice este de cca. 10 ani, este important că atât service-ul în garanţie, cât şi cel de post-garanţie, să fie asigurate de către firme specializate.

Care sunt costurile pentru instalare a unei centrale termice?

Costul mediu estimativ pentru un apartament de 2 camere (60mp):

  • cost debranşare;
  • cost centrală termică (a fost luat în considerare un cost mediu 2.000 lei pentru o centrală convenţională şi 3.200 lei pentru o centrală în condensare, cu TVA şi kit de evacuare incluse)
  • instalaţie gaz;
  • radiatoare şi instalaţie (ţevi, fitinguri)
  • manoperă aferentă montajului radiatoarelor, instalaţiei şi centralei termice
  • autorizare de functiunare centrală termică
  • Instalaţie cu centrală convenţională
  • 2 camere (60mp): ~ 6.600 lei
  • Instalaţie cu centrală în condensare
  • 2 camere (60mp): ~ 7.500 lei