Ce face Obama când imigranții COTROPESC Europa?

Ce face Obama când imigranții COTROPESC Europa?

În timp ce lumea civilizată trece printr-una dintre cele mai mari crize din istoria sa, pasivitatea Statelor Unite este stupefiantă.

„Dragi compatrioți americani, suntem și vom fi mereu o națiune de imigranți.”

Era pe 21 noiembrie 2011, la Casa Albă. Într-un discurs solemn, Barack Obama îi îndemna pe conaționalii săi să accepte pe pământ american imigranții veniți din Mexic.

Este de înțeles că vecinătatea mexicanilor reprezenta o problemă prioritară pentru președintele american, scrie Le Point. Însă depărtarea nu poate fi o scuză pentru a-l exonera pe Obama de responsabilitățile în situația creată de mareea de imigranți care se revarsă din această vară asupra Europei, provenind din Siria, Irak și Afganistan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru că, în orice caz, Statele Unite au o responsabilitate directă pentru războaiele care se află la originea imensului flux migrator din Orientul Mijlociu. Iar Europa nu se poate mulțumi, din partea unei țări care ambiționează să joace un rol de prim rang în lume, cu vorbele bune adresate de Obama cancelarei Merkel pe 26 august, când i-a spus că „apreciază modul în care gestionează criza imigranților”.

Este cam puțin, la fel cum este și numărul de refugiați politici veniți din Siria, acceptați de Statele Unite vreme de patru ani: 15.000. Doar de dragul memoriei, să amintim că în timpul exodului care a urmat Războiului din Vietnam, între 1978 și 1980, Statele Unite au primit mai bine de jumătate dintre cei două milioane de refugiați, care au fugit de efectele unui conflict în care trupele americane au jucat rolul principal. Așa cum a fost în Irak și Afganistan.

Această pasivitate vinovată față cu solidaritatea internațională indispensabilă, scrie editorialistul francez Michel Colomès în săptămânalul Le Point, a început să irite o parte din societatea americană. Firesc, mai puțin numeroși în rândurile democraților, unde un anumit egoism non-intervenționist a fost dintotdeauna marca partidului, decât în rândurile republicanilor, aflați cu ochii pe alegerile din 2016.

Astfel, John Bolton, fost ambasador american la ONU, a criticat atitudinea lui Obama, care, în toate conflictele actuale, „este un președinte care conduce din spate”. Adică, fără să se plaseze în prima linie și fără să se implice.

O temă pe care criza imigranților o va readuce cu atât mai mult în actualitate este războiul împotriva ISIS. La un an după lansarea primelor misiuni aeriene împotriva Statului Islamic, efectul celor 6500 de raidurie este foarte subțire.

În Statele Unite, ca și în Vestul Europei, este momentul bilanțului. dar ce se poate aștepta de la un președinte american aflat la sfârșit de mandat? Dacă nu este capabil să decidă o intervenție terestră împotriva ISIS, măcar să-și asume partea de responsabilitate care îi revine, adică foarte importantă, pentru rezolvarea crizei imigranților.