Editura Evenimentul si Capital

Ce găinari au putut ajunge şefi de servicii secrete în România?

Mălin Bot
Autor: | | 37 Comentarii | 7046 Vizualizari

Sunt halucinante acuzele aduse şefului serviciului secret al Ministerului de Interne

 Pe măsură ce apar informaţii noi despre deturnarea fondurilor pentru investigaţii, ajungi să te întrebi dacă s-a schimbat ceva de pe vremea când nişte securişti alunecoşi îşi asigurau supravieţuirea prin „Doi şi un sfert”.

Ditamai Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă al Ministerului de Interne avea la vârf indivizi care furau pur şi simplu banii destinaţi obiectului principal de activitate al instituţiei: colectarea informaţiilor.

Ditamai chestorul Gheorghe Nicolae şi alţi şefi importanţi din instituţie au ajuns să fie anchetaţi de DNA pentru o fraudă de aproape 100.000 de euro. Suma poate să nu pară mare pentru cei obişnuiţi cu prejudiciile de zeci şi sute de milioane de euro din marile cazuri de corupţie.

Cazul în sine este foarte important pentru că trădează defecţiuni de sistem extrem de grave într-o zonă foarte sensibilă a sistemului judiciar. Serviciul secret al Ministerului de Interne poate interfera cu cele mai complicate anchete judiciare din România, le poate compromite dacă cineva vrea asta.

Şeful instituţiei, care avea drept de semnătură pe bugetul serviciului, a găsit normal să „mute” banii de la obiectul principal de activitate către cheltuielile de protocol. Este o deturnare de fonduri simplă şi clară, o găinărie din perspectiva oricărui „ordonator de credite”, pentru care pot exista numai două explicaţii logice. Prima este că a ajuns ditamai şef al unui serviciu secret un individ atât de incompetent juridic încât nu şi-a dat seama că săvârşeşte o infracţiune, dacă mută banii cum vrea el. Puţin probabil să se caţere prin şerpăria de la „Doi şi un sfert” cineva atât de idiot.

Alternativa logică este că omul a ştiut că încalcă legea, dar nu i-a păsat pentru că avea convingerea că nimeni nu îl va trage vreodată la răspundere.

În ambele variante de lucru situaţia e gravă, însă s-au mai văzut şi pe la alte case mai mari şefi cu astfel de probleme. Serviciile speciale, dar şi orice altă instituţie, posedă sisteme simple de siguranţă care trebuie să acţioneze dacă ajunge şef un corupt sau un incompetent.

La fostul „Doi şi un sfert”, toţi şefii care trebuiau să sesizeze ilegalitatea şi să o blocheze sunt în oală cu chestorului Gheorghe Nicolae.


 

Sefii de la serviciul secret al Ministerului de Interne au intrat penal la apa, în 2016, pentru că au acţionat ca securi...

Posted by Malin Bot on 16 Februarie 2016

Adjunctul şefului nu a dat cu chipiul de pământ când s-a propus deturnarea de fonduri, „mahărul” de la „Juridic” nu a obiectat că e ilegal, „barosanul” de la Administrativ nu a avut nimic de comentat în faţa achiziţiilor. „A zis şăfu`, executăm, nu obiectăm!”, este regula care a funcţionat aici. Şi dacă şefu` le zice într-o zi să-i tragă un glonţ în cap cuiva, ei execută? Dacă şefu` le cere să altereze rezultatele unei investigaţii judiciare şi să inducă în eroare un procuror de caz pentru a salva cine ştie ce infractor important, ei o fac? Asta e mentalitatea care guvernează o zonă vitală pentru bunul mers al unor dosare penale grele?

Lucrurile devin şi mai şocante pe măsură ce aflăm pentru ce s-a comis găinăria de la fostul „Doi şi un sfert”. Informaţiile apărute ieri arată că printre „cheltuielile” de protocol ilegale este şi o limuzină care a fost pusă la dispoziţia fostului ministru Gabriel Oprea.

Acum parcă capătă logică varianta că ei ştiau bine ce săvârşesc, dar fiind vorba de un „serviciu” adus lui Gabriel Oprea nu le-a păsat că încalcă legea. „Pentru şăfu` ăl mare facem orice!” La asta se reduce filosofia de lucru în locul unde totul ar trebui să funcţioneze pe lege, la milimetru?

Am tot folosit vechea denumire „Doi şi un sfert” pentru că acest caz naşte o întrebare vitală al cărei răspuns defineşte buna funcţionare a sistemului judiciar: Chiar nu s-a schimbat nimic în acest serviciu secret din anii `90, când cei mai solzoşi securişti ai dictaturii comuniste se reşapau în „Doi şi un sfert”?

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.


 
 


Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:


 


Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro