Ce impozite plătesc jucătorii la pariuri sportive online și care este procedura

Ce impozite plătesc jucătorii la pariuri sportive online și care este procedura

Pariurile sportive online au devenit o alternativa tot mai aleasa la pariurile sportive jucate in agentii clasice, insa nu toti jucatorii cunosc foarte bine legislatia in acest domeniu. In conditiile in care lipsa declararii veniturilor obtinute la jocuri de noroc online se poate sanctiona cu amenda, pariorii ar trebui sa respecte prevederile legale cu mare atentie.

Jocurile de noroc la distanta sunt in prezent reglementate clar de Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN), care acorda licente operatorilor interesati sa ofere persoanelor cu rezidenta fiscala in Romania acces la pariuri sportive, poker, bingo, casino si alte astfel de forme de divertisment destinate adultilor. Exista 19 licente acordate pana in acest moment, iar miza este extrem de mare: o piata din Uniunea Europeana unde interesul pentru sport si jocuri este imens, iar timpul petrecut pe internet devine parte din viata de zi cu zi a unei mare parti dintre utilizatori, deveniti implicit potential clienti.

Conform Ponturi-Bune.ro, cea mai mare comunitate online a pariorilor din Romania, jucatorii datoreaza statului roman un impozit diferentiat pe trase de venituri, platit in urma depunerii anuale a declaratiei 200. Cei de la Ponturi-Bune.ro citeaza un raspuns oficial al ANAF la o solicitare inaintata pentru a clarifica problema impozitarii jucatorilor la pariuri sportive online. Astfel, daca la casele de pariuri offline (cele stradale, prezente in numar mare in toate marile orase) impozitele se retin la sursa, in cazul pariurilor online jucatorul are obligatia mai intai de declarare a veniturilor la ANAF, apoi de plata (pe baza deciziei de impunere transmisa ulterior).

"Potrivit prevederilor art. 110 alin. (7) - (11) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, impozitul anual datorat se determina de catre organul fiscal competent", precizeaza ANAF. Contribuabilii care obtin venituri din jocuri de noroc la distanta au obligatia de a depune declaratia 200 pentru venitul realizat in anul de referinta, pana la data de 25 mai a anului viitor. Asadar, in 2016 trebuie depus formularul 200 pentru veniturile inregistrate in 2015 la orice agentie de pariuri online licentiata.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform sursei citate, impozitul datorat este in functie de transele de venit brut (sumele retrase de la operatorul de jocuri de noroc online): 1% pana la 66.750 lei inclusiv; 667,5 lei plus 16% pentru ceea ce depaseste suma de 66.750 lei pentru interval de venit intre 66.750 lei si 445.000 lei; 61.187,5 lei plus 25% din ceea ce depaseste venit de 445.000 lei, pentru veniturile peste acest prag.

Mai trebuie mentionat faptul ca persoanele fizice cu rezidentia fiscala in Romania nu pot avea activitate pe site-uri care nu au primit licenta in tara noastra, chiar daca acestea au licente in alte tari europene. Exista astfel o "lista neagra" pe site-ul ONJN, iar incalcarea acestei restrictii poate genera amenda de minim 5000 de lei pentru orice jucator.