PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Sănătate

Ce le face cacaua INDIENILOR din Panama. Informaţii surprinzătoare

Autor: | | 0 Comentarii | 2376 Vizualizari
Sunt renumiţi pentru consumul de cacao
Ciocolata este obținută din cacao, din arborele Theobroma Cacao, originar din pădurile ecuatoriale ale Americii.

Acesta este numai unul dintre „reperele” unui „produs” adorat de către toată lumea. În 1502, Columb aducea cacaua în Spania, unde va fi combinată și cu zahăr. În restul Europei, ciocolata va pătrunde în anii 1600- 1700. Olandezii o aduc din Indonezia, francezii, din Haiti. Inițial era fermentată, apoi uscată. Olandezii au făcut pulberea din cacao iar elvețienii au inventat noi rețete.

 

Conform ultimelor studii, presupusele binefaceri ale tabletelor de ciocolată au fost exagerate. Cacaua brută fiind aceea care conţine substanţe benefice, iar producătorii de ciocolată intenţionează de multă vreme să găsească o cale de a le menţine şi chiar spori, după cum nota Janet Raloff într-un articol apărut în urmă cu câţiva ani în revista americană Science News şi preluat de săptămânalul francez Courrier International.

Cinci ceşti

De altfel, specialiştii susţin că din punct de vedere nutrițional, "indienii de pe coastele statului Panama, care consumă cacao în cantitate mare, au o incidență mică a hipertensiunii arteriale, nivele mici ale LDL-colesterolului și o sănătate cardiovasculară de invidiat.

Norman K. Hollenberg, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard, este unul dintre cei care s-a ocupat îndeaproape de acest „subiect„. Hollenberg a trecut în revistă date pe care le-a adunat de la două populaţii apropiate genetic de indienii kuna (unul dintre cele şapte triburi de indieni din Panama), renumiţi pentru consumul lor de cacao. Unul dintre grupurile de kuna locuieşte în Insulele San Blas, în largul Panama. Celălalt este compus din migranţi stabiliţi chiar în Panama. La încheierea unui studiu mai vechi, Hollenberg stabilise că insularii kuna prezentau o tensiune sanguină cu mult mai mică faţă de cea a rudelor lor de pe ţinutul continental. Or, insularii beau - în medie - cinci ceşti de ciocolată pe zi, în timp ce cei de pe continent consumau mai puţin de patru ceşti pe săptămână.

Le usucă la soare

Alţi cercetători au notat că ambele populaţii beau tipuri de cacao diferite. În mod tradiţional, kuna din insule iau boabele de cacao proaspăt recoltate şi le usucă la soare. Apoi, macină boabele, pentru a le folosi la prepararea unor mâncăruri şi băuturi. "Este imposibil să consumi o cacao mai proaspătă", spune Schmitz.

Astăzi, în schimb, tot potrivit sudiilor, kuna de pe meleagurile continentale au tendinţa de a bea ciocolată din comerţ, care nu conţine decât foarte puţini flavonoli, la fel ca majoritatea produselor fabricate în SUA. În continuarea Unele teste efectuate au atestat concentraţii urinare ale reziduurilor de flavonoli de şase ori mai mari la insulari comparativ cu continentalii. Spre exemplu, Hollenberg susţinea că unele efecte benefice pe termen lung puteau fi atribuite consumului de ciocolată al insularilor: rata mortalităţii lor din cauza unor boli cardiace este mai mică cu 8 % faţă de cea a kuna din ţinuturile continentale; de asemenea, aceştia din urmă mor cu 84 % mai mult din cauza unor cancere. Hollenberg conchidea că datele epidemiologice referitoare la kuna, deşi preliminare, "atestă faptul că un regim bogat în flavonoli poate contribui la reducerea considerabilă a celor două mari cauze de mortalitate prin boală".


Tag-uri: cocolata, indieni, cacao, sanatate, panama
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce le face cacaua INDIENILOR din Panama. Informaţii surprinzătoare .




SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>





Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F




Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii