Ce mai face Viktor Ianukovici, artizanul crizei ucrainene: este deprimat și bea fără limită

Ce mai face Viktor Ianukovici, artizanul crizei ucrainene: este deprimat și bea fără limită

Fostul preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere la sfârşitul lunii februarie în urma unei mişcări de contestare fără precedent, s-ar afla în prezent într-o depresie profundă şi ar bea încontinuu, a dezvăluit jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon în emisiunea “Shuster Live”, difuzată de televiziunea publică ucraineană.

“Ianukovici bea fără întrerupere. Stă acum la vila sa din Soci şi bea alcool non stop. Ştiu sigur că atunci când se afla într-o casă lângă Moscova a venit la el în vizită Serghei (Borisovici) Ivanov - şeful administraţiei preşedintelui Putin. Ianukovici l-a întâmpinat în halatul de casă şi a început să-i dea ordine”, a spus Gordon.

„După aceasta, Ivanov s-a dus la Putin şi i-a spus: “Nu mă mai trimiteţi acolo; nu este clar cine se află la cine în vizită - el la noi sau noi la el“, a mai relatat jurnalistul ucrainean.

“Este în depresie şi bea în neştire. Cred că a înţeles şi el ce a putut să facă” cu ţara, a spus Dmitri Gordon, fondatorul unei publicaţii electronice, unde îşi publică materialele reprezentanţi ai opoziţiei ruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnalistul ucrainean a dat asigurări cu privire la veridicitatea informaţiei sale, dar nu a dorit să-şi dezvăluie sursele, scrie agenția ucraineană Ukrinform, preluată de Agerpres.

Refuzul lui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de asociere la UE la sfârşitul lunii noiembrie trecut şi virajul făcut de acesta spre Rusia au dus la apariţia unei mişcări de contestare de anvergură.

Au urmat proteste în masă, dispersate cu multă brutalitate. Circa o sută de persoane au murit în două luni de proteste şi ciocniri cu scutierii pro-regim.

La sfârşitul lunii februarie, Rada Supremă (parlamentul unicameral) l-a destituit pe Ianukovici din funcţie, iar el a dat bir cu fugiţii în Rusia. În luna martie, Moscova a anexat Crimeea în urma unui pseudoreferendum, iar la scurt timp au început violenţele secesioniste în sud-estul Ucrainei.

Conform datelor ONU, peste 3.600 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei, de ambele tabere, de la începutul ostilităţilor în luna aprilie.