Editura Evenimentul si Capital

Ce ne arată cifrele invocate de procurorul general Tiberiu Nițu. Ministerul Public a devenit Ministerul Închiderii Dosarelor Penale

Autor: | | 13 Comentarii | 5604 Vizualizari

Recenta decizie a Curții Constituționale a României prin care „renunțarea la urmărirea penală”a fost găsită ca încălcând Legea Fundamentală a scos la lumină faptul că, în 23 de luni - câte au trecut de la intrarea în vigoare a noului CPP, procurorii Ministerului Public au închis prin această măsură 221.319 de dosare. Printre cei scăpați basma curată sunt corupți, proxeneți, cămătari, hoți calificați, escroci, chiar și persoane care au comis infracțiuni contra justiției!

Renunțarea la urmărirea penală (RUP, prevăzută de art. 318 alineat 1, din Codul de Procedură Penală (CPP), a fost găsită, recent, în dezacord cu Legea Fundamentală, prin verdictul Curții Constituționale a României(CCR). De urgență, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, a atenționat asupra impactului major pe care îl va avea Decizia CCR asupra activității procurorului și, deci, asupra activității de urmărire penală. El a cerut ministrului Justiției, Raluca Prună, să ia măsuri pentru armonizarea CPP cu verdictul CCR, fapt care ar trebui să se petreacă, potrivit legii, în termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei motivate a CCR.

De precizat că Decizia CCR nu are ca efect automat redeschiderea celor 221.319 de dosare penale închise, întrucât hotărârile Curții sunt general obligatorii, dar sunt valabile pentru viitor. Specialiștii în drept atrag atenția că dosarele vor putea fi redeschise numai în condițiile expres prevăzute de CPP. Totuși, judecătorii spun că efectul Deciziei CCR va fi redeschiderea multora din cauzele respective, la plângerea victimelor.

Informații șocante

Câți mahări îmbogățiți prin încălcarea legilor au scăpat prin renunțarea la urmărirea penală în 2014 nu ne-a zis nici o autoritate, dar știm că, și dăm doar câteva exemple, au scăpat peste 5.400 de persoane acuzate de infracțiuni contra integrității corporale și a sănătății, că au fost scăpați chiar și proxeneți, șoferi care au condus mașina băuți sau drogați, peste 28.000 de hoți calificați, peste 2.300 de escroci (înșelăciune), aproape 5.000 de persoane care au distrus și au tulburat posesia proprietății, într-o țară în care, cică, dreptul la proprietate e garantat.

GRECO: Șefii din parchete, expuși excesiv influenței Executivului

Dat recent publicității, Raportul GRECO - organism al Consiliului Europei responsabil cu monitorizarea nivelului de conformitate a statelor membre cu standardele anticorupție -, după ultima evaluare a României, atenționează asupra unui risc în ceea ce privește felul în care sunt numiți și revocați unii șefi din parchete(procurorul general și adjuncții lui, șefii DNA, DIICOT și adjuncții lor - n.r.). „Condițiile pentru numirea și revocarea unora dintre titularii funcțiilor de conducere de la vârful parchetelor îi expun pe aceștia în mod excesiv la posibile influențe din partea Executivului”, se arată în raportul GRECO

Au scăpat și 1.254 de corupți

E drept că numărul procurorilor din sistemul condus la vârf de Tiberiu Nițu (foto) este subdimensionat față de nevoile reale (peste 1,8 milioane de dosare de soluționat în 2014), dar numărul mare de dosare închise prin diversele măsuri prevăzute de lege este de peste 17 ori mai mare decât cel al numărului de dosare soluționate prin trimiterea în judecată ori prin acorduri de recunoaștere a vinovăției. Iar în lista cauzelor închise prin RUP se află chiar și un dosar de deturnare a licitațiilor publice. Au mai scăpat basma curată 1.254 de persoane care au comis fapte de corupție, dar și 849 de persoane care au comis infracțiuni contra justiției, printre ei fiind și 68 de oameni care nu au respectat hotărârile judecătorești definitive și irevocabile!


FOTO: Tiberiu Nițu 


Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro