Ce pensii speciale încasează parlamentarii

Ce pensii speciale încasează parlamentarii

Peste 400 de foşti deputaţi primesc anual pensii speciale în valoare totală de peste 14 milioane de lei (peste 3 milioane de euro), potrivit unui document ofi cial consultat de „Evenimentul zilei

Parlamentul a decis în iarna anului 2015 că foştii senatori şi deputaţi vor primi, la pensie, o „indemnizaţie” pentru toţi anii petrecuţi în legislativ, indiferent dacă au contribuit sau nu la sistemul de asigurări sociale. Ei au explicat că vechimea în Parlament nu li se calculează la pensie, aşa că respectiva indemnizaţie este „un drept firesc, echitabil şi compensatoriu”, dar și ca să suplinească faptul că pe perioada mandatului nu pot exercita o serie de funcții. Numai că parlamentarii au minimizat efectele pensiilor speciale pe care şi le-au votat. „Impactul este foarte mic, numărul parlamentarilor care beneficiază de un asemnea mecanism este foarte mic, undeva la 100-100 şi ceva”, spunea deputatul PSD Petre Daea în vara anului 2015, înaintea de adoptarea legii. Acelaşi deputat PSD spunea că pensiile speciale nu vor fi mai mari de 4.000 de lei.

EVZ a aflat că numărul parlamentarilor care încasează o pensie specială este mult mai mare în realitate, la fel şi sumele încasate de aceştia: 423 de foşti deputaţi primesc lunar, în total, suma de 1.176.458 de lei (260.000 de euro), potrivit unui raport oficial al Camerei Deputaţilor. Numele parlamentarilor care iau pensie specială sunt „confidenţiale”.

Cea mai întâlnită pensie specială este de 2.033 de lei, pe care o primesc 130 de foşti deputaţi. Cele mai mari pensii speciale încasate lunar de foştii deputaţi sunt în valoare de 6.098 de lei şi 6.140 de lei, în această situaţie fiind 33 de foşti parlamentari. În total, statul român le plăteşte foştilor deputaţi, în fiecare an, peste 3 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă pensiile deputaţilor, statul mai plăteşte aceleaşi pensii speciale şi foştilor senatori. EVZ este în curs de verificare şi a situaţiei de la Senat.

Condiţii

Pensiile speciale ale parlamentarilor, denumite „indemnizaţii pentru limita de vârstă”, se acordă senatorilor şi deputaţilor numai la încetarea mandatului şi numai celor care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare. Se cumulează cu orice tip de pensie, precum şi cu orice alte venituri realizate. De asemenea, indemnizaţia se calculează pentru maximum trei mandate de senator sau/şi deputat. Parlamentarii care nu au efectuat cel puţin un mandat complet de patru ani nu primesc nimic.

Inderdicţii

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă parlamentarii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi primirea de foloase necuvenite. De asemenea, deputaţii şi senatorii care au valorificat perioadele de mandat la stabilirea pensiei de serviciu conform Legii nr. 7/2006 privind Statutul funcţionarului public parlamentar, nu pot valorifica aceleaşi perioade de mandat şi pentru a solicita indemnizaţia pentru limită de vârstă.