Ce proiecte legislative are în pregătire UDMR

Ce proiecte legislative are în pregătire UDMR

Liderul grupului UDMR la Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a vorbit despre proiectele legislative pe care partidul le are în pregătire.

„Ceea ce se conturează în perioada aceasta este legat mai ales de actele normative care au venit din legislatura trecută, pe acestea ne concentrăm acum. Câteva exemple: avem un proiect de lege care se referă la convertirea  creditelor din valută în moneda naţională. A fost depusă paralel cu legea pe francii elveţieni, aşteptăm opinia Curţii Constituţionale, să vedem dacă legea noastră poate să fie compatibilă sau nu cu decizia, dar se pare că e mai competitivă, tocmai pentru că nu discriminează diferitele forme de valută. Avem un proiect de lege care vizează decodificarea curentă în legislaţia românească a internatelor şcolare, sociale. Există mai multe instituţii în ţară, mai ales pe lângă fundaţii create de biserici, în care tineri din familii defavorizate pot să fie acceptaţi şi să participe la şcoală, dar să aibă şi o susţinere socială. Sunt anumite probleme, avem şi în comunitatea maghiară una serioasă, în care autorităţile statului nu prea doresc să decodifice, dar noi am dori", a precizat, pentru EVZ, deputatul UDMR. 

De asemenea, Korodi a punctat că "este în dezbatere parlamentară utilizarea limbii materne în sistemul de sănătate şi asistenţă socială, este un instrument elementar conform convenţiilor Consiliului Europei şi a uzanţelor europene. Avem proiecte de lege prin care, pentru că nu se finalizează procedura de retrocedare, dorim ca termenul să fie până la reîntoarcerea terenurilor agricole şi silvice în fondul naţional numai după 2020, ca să se termine procedura de retrocedare a terenurilor. În sistemul de sănătate nu avem proiecte depuse, dar avem un proiect major prin care dorim să introducem sistemul care este folosit aproape unic în Ungaria, de a angaja acei asistenţi care nu sunt sociali, sunt asistenţi medicali, dar care urmăresc familiile care vor avea un copil, până când el va ajunge la un an, doi ani de zile. E asistenţă permanentă, un sistem foarte eficient care pleacă înainte de naştere şi până după naştere, câteva luni". 

"Ne apucăm, într-un sistem mult mai solid, să analizăm unde putem să facem mult mai deschis sistemul medical de sănătate în domeniul medicinei de familie, să nu fie o zonă restrânsă, ci cu activitate mai largă pentru medicii noi, cu o finanţare mai corectă. La ce mai lucrăm primăvara aceasta este legat de comunitatea maghiară şi vorbim de utilizarea limbii materne în administraţie, să reactualizăm administraţia românească conform deciziilor şi convenţiilor Consiliului Europei”, a încheiat deputatul UDMR.

Ne puteți urmări și pe Google News