Senat: Ce se întâmplă cu aleșii locali care REFUZĂ să semneze un act fără MOTIV

Senat: Ce se întâmplă cu aleșii locali care REFUZĂ să semneze un act fără MOTIV

Senatorii juriști au votat în bloc amendamentele adoptate de Comisia de administraţie în privinţa modificării statutului aleşilor locali, care prevăd tragerea la răspundere a edililor care refuză să semneze sau să contrasemneze un act fără motiv.

După dezbaterile din Comisia de administraţie din Senat, au fost votate o serie de amendamente, informează Mediafax.

"Refuzul de a semna, respectiv de a contrasemna actul administrativ, precum şi eventualele obiecţii cu privire la legalitate, se fac în scris şi se înregistrează într-un registru special destinat acestui scop", este unul dintre amendamentele comisiei.

Un alt amendament stabileşte că "persoanele care refuză să semneze sau să contrasemneze ori care prezintă obiecţii cu privire la legalitate, fără acoperire susţinută de temeiuri juridice, răspund disciplinar, administrativ, civil sau penal, după caz, în condiţiile legii".

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul Comisiei de administraţie a fost votat în bloc de senatorii jurişti, fără a exista dezbateri pe amendamentele depuse la proiectul de lege.

"Consilierii locali sau judeţeni, după caz, primarii, viceprimarii, primarul general al Municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii subdiviziunilor administrativ teritoriale, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, răspund exclusiv, după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin, în condiţiile legii, dacă actele pe care le emit nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituţiei precum şi semnăturile funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul actului emis", se arată în proiectul de lege.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea plenului Senatului care va vota în calitate de for decizional.