Ce se întâmplă cu prețul benzinei în 2015

Ce se întâmplă cu prețul benzinei în 2015

Pe fondul unei reduceri substanțiale a cotațiilor petrolului, cu circa 50% de-a lungul anului trecut, românii au primit o gură de oxigen prin scăderea prețului la pompă al benzinei și motorinei. Ieftinirea a fost binevenită după scumpirile de la început de an generate de majorările de accize imuse de guvernanți.

Dacă la mijlocul anului trecut prețul mediu al benzinei era de circa 6,3 lei, în decembrie, acesta ajunsese la circa 5 – 5,1 leu pentru un litru. Ce urmează în acest an?

Acciza, neschimbată

Pentru anul 2015, valoarea cursului de schimb nu va mai avea influență asupra prețului combustibililor, în privința accizelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Guvernul a decis să păstreze nivelul luat în calcul din 2014, și să nu mai modifice de la an la an nivelul accizei în funcție de cursul de schimb leu/euro. Acciza va rămâne fixă, exprimată în lei, la un nivel de 4,74 lei. Taxa de 7 eurocenți, introdusă anul trecut, va rămâne de asemenea în vigoare.

Potrivit specialiștilor fiscali, acciza reprezintă nu mai puțin de doi lei din costul fiecărui litru de benzină fără plumb.

Dolarul, „amenințare” pentru șoferi

În calculul prețului benzinei intervine însă și cotația leu/dolar, în condițiile în care barilul de petrol este exprimat în dolari.

În ultimul an, dolarul a crescut cu peste 10% în raport cu leul, iar această evoluție poate continua și în 2015, și de aici ar putea urma și o ușoară scumpire a benzinei. Coroborată cu o eventuală revenire a prețului petrolului, scumpirea dolarului ar putea aduce ușoare majorări de preț la combustibili. Banca Națională anticipa în noiembrie 2014 că benzina s-ar putea scumpi cu circa 0,3% în acest an.