Ce sectoare ale economiei vor rămâne SUB CONTROLUL STATULUI

Ce sectoare ale economiei vor rămâne SUB CONTROLUL STATULUI

Deşi sunt asociate cu ineficiența, clientelismul politic și lipsa de responsabilitate, companiile de stat furnizează o gamă largă de produse și servicii, utilități publice fundamentale pentru funcționarea și siguranța societății în ansamblul său, susţine Guvernul.

Nu în ultimul rând, prin intermediul lor statul controlează și gestionează direct accesul la resurse naturale importante și își implementează politicile economice și strategice în domenii precum energie, transport, exploatarea resurselor minerale sau protecția mediului, se arată într-un Momorandum obţinut de EVZ, privind “Participarea statului în economie - Rolul și așteptările statului ca acționar”, aprobat ieri în Guvern. 

În prezent, statul deţine pachetul majoritar de acţiuni în circa 1.400 de întreprinderi publice, care au o pondere de 6-8% în PIB și angajează aproximativ 4% din forța de muncă din România.

"Motivația statului pentru deținerea controlului unor societăți, mai ales în domenii cheie, îşi are sorgintea în faptul că statul trebuie să acţioneze în interes public", se arată în memorandum. Documentul mai punctează că, din această perspectivă, prezenţa statului ca acționar în întreprinderile publice trebuie văzută ca având o motivaţie complexă, mai largă decât cea a unui acționar privat, pornind şi de la aşteptările cu privire la nevoile pe care trebuie să le acopere statul, şi anume: 

Ne puteți urmări și pe Google News

Controlul asupra resurselor naturale  Deținerea de participații în domenii cheie precum energia și mediul, inclusiv sectoarele silvic, minier și hidrologic, se bazează pe convingerea că veniturile generate de aceste resurse naturale trebuie să beneficieze societatea în ansamblul său. 

Monopol natural (ex: infrastructura de transport de energie electrică și de gaz natural; infrastructura feroviară etc.). În prezent, statul menține participații majoritare în întreprinderile publice care acționează în aceste sectoare neconcurențiale, fiind mai economic să se asigure aceste rețele printr-un singur agent economic decât de mai mulți. 

Serviciu public  Dacă un serviciu este considerat esențial pentru dezvoltarea economică și socială a unei anumite categorii de cetățeni, sau a unei anumite regiuni, sau a populației în ansamblul său, statul poate impune asupra unor agenți economici, întreprinderi publice sau societăţi private, obligativitatea furnizării respectivului serviciu chiar dacă acesta, în mod normal, nu ar fi justificat prin rațiuni comerciale pentru întreprinderea în cauză. 

Importanța întreprinderilor publice în economia României şi pentru societate este semnificativă. În unele sectoare economice, precum energia, exploatarea resurselor minerale și transporturile, ele sunt de departe dominante față de societățile private. Din păcate, performanțele lor economice sunt suboptime în raport cu societăți similare din sistemul privat, datoriile lor reprezentând, la sfârșitul anului 2013, 3% din PIB-ul României. Or, ceea ce este de dorit este ca acestea să devină societăţi model de eficienţă economică inclusiv pentru societăţile private din domeniu, aşa cum sunt în alte state”, se mai arată în documentul citat.