CE ŞMECHERII mai fac şoferii de taxi

CE ŞMECHERII mai fac şoferii de taxi

Circulă fără permise de conducere şi modifică aparatele de înregistrat. Asta au constatat poliţiştii în urma unei acțiuni desfășurate în București și în zona Aeroportului Internațional Henri Coandă. Peste 720 de maşini ale taximetriştilor au fost verificate.

Taximetriştii care ăşi fac veacul în apropierea aeroporturilor şi a gărilor din Bucureşti au fost veriicaţi, în perioada 9 – 20 februarie a.c., de poliţiştii de la rutieră din Poliția Română şi Brigada Rutieră a Capitalei.

În acţiune au fost 121 polițiști de la rutieră, de investigare a criminalității economice și de la poliția transporturi, precum și specialiști din cadrul Biroului Român de Metrologie Legală.

Aceştia au verificat 724 de maşini ale taximetriştilor, iar, pentru neregulile constate, au aplicat 337 de sancțiuni contravenționale, din care 117 pentru abateri prevăzute în Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere și 220 pentru încălcarea normelor rutiere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 118.828 de lei.

Cum ne păcălesc taximetriştii

Ca măsuri complementare, polițiștii au reținut patru permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumul public și au retras 29 de certificate de înmatriculare.

În două alte cazuri, s-a constatat efectuarea transportului în regim de taxi fără a se deține autorizație în acest sens eliberată de autoritatea publică locală, fiind dispusă suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor pentru șase luni.

În cadrul acțiunii, echipele de control aflate în trafic au constatat trei infracțiuni.  

Într-unul din cazuri, la data de 9 februarie a.c., în zona Aeroportului Henri Coandă Otopeni, a fost verificat aparatul de taxat al unui autoturism taxi condus de un bărbat. Echipa de control a observat că la sigiliul fiscal lipsea un element, ceea ce permite intervenția asupra bornelor fiscale, astfel putându-se neînregistra în memoria fiscală încasările efectuate.

În cel de-al doilea caz, a fost verificat, la data de 11 februarie a.c., aparatul de taxat al unui autoturism taxi condus de un bărbat, în zona Aeroportului Henri Coandă Otopeni.

Și la sigiliul fiscal al acestui aparat de taxat lipsea un element, ceea ce permite intervenția asupra bornelor fiscale, putând genera neînregistrarea în memoria fiscală a încasărilor efectuate.

De asemenea, în autoturism a fost descoperit un dispozitiv tip quartz, folosit pentru intervenția asupra aparatului de taxat, în vederea neînregistrării sumelor de bani.

În primele două cauze a fost întocmit dosar penal conform Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, pentru săvârșirea infracțiunii de alterare, distrugere sau ascundere de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor.

În cel de-al treilea caz, la data de 20 februarie a.c., polițiștii au depistat un bărbat care ar fi efectuat transport în regim de taxi cu un autoturism, având suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumul public. În cauză a fost întocmit dosar penal.