Ce spunea CSM, în 2011 despre noul consilier prezidențial: „Ambasadorul Lazăr Comănescu a făcut presiuni asupra judecătorilor”

Ce spunea CSM, în 2011 despre noul consilier prezidențial: „Ambasadorul Lazăr Comănescu a făcut presiuni asupra judecătorilor”

Preşedintele Klaus Iohannis l-a numit luni pe Lazăr Comănescu în funcţia de consilier prezidenţial. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, numirea s-a făcut prin decret, iar Comănescu se va afla în această funcţie începând cu data de 16 februarie.

Lazăr Comănescu a fost numit în 2009 ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Federală Germania. Pe 30 decembrie 2014, preşedintele Klaus Iohannis l-a rechemat din funcţie.

Consiliul Superior al Magistraturii a constatat pe 13 septembrie 2011 faptul că ambasadorul român la Berlin, Lazăr Comănescu, s-a imixtionat în activitatea judecătorilor braşoveni, CSM urmând să ceară Ministerului Afacerilor de Externe să înceteze astfel de presiuni considerate periculoase pentru sistemul judiciar, potrivit unei știri mediafax.ro.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Plângerea magistraților

 

Totul a început atunci când patru magistraţi de la Tribunalul Braşov au solicitat intervenţia CSM, reclamând că au primit o scrisoare de la Ambasada României la Berlin pentru a interveni în cazul unei cetăţean german care avea de rezolvat un dosar civil în Braşov.

Consiliul a decis, marţi, că diplomatul prin demersul său s-a imixtionat în activitatea unei puteri a statului, punând presiune pe magistraţi. CSM va cere MAE să înceteze astfel de practici dăunătoare.

  • Judecătorii braşoveni, între care Alina Mioc, preşedintele Tribunalului Braşov, au solicitat, încă din luna martie, ca CSM să facă o inspecţie judiciară în acest caz, solicitare care a fost discutată, marţi, în şedinţa CSM.
  • Dosarul la care face referire scrisoarea Ambasadei României la Berlin este unul civil, în care se judecă dreptul de proprietate asupra unui teren al unui cetăţean german născut la Braşov.
  • Solicitarea a fost făcută de judecătorii Alina Mioc, Carmen Smarandache, Oana Boureanu şi Daniel Moldovan, care făceau parte în momentul respectiv din completul de judecată.

"Am solicitat inspecţia judiciară pentru verificarea unei posibile imixtiuni în actul de justiţie în urma primirii unei scrisori de la Ambasada României la Berlin în legătură cu un dosar civil care la momentul respectiv se afla pe rol la Tribunalul Braşov. În scrisoare se arăta că un cetăţean german născut la Braşov are acest dosar şi că se tergiversează rezolvarea lui şi ni se cere să dăm o mai mare atenţie cazului", a declarat Alina Mioc, preşedintele Tribunalui Braşov.

Cei patru judecători au solicitat inspecţia judiciară a CSM pentru "apărarea independenţei şi imparţialităţii profesionale", cererea aflându-se pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CSM.

Din aprilie 2009, ambasador al României la Berlin este Lazăr Comănescu, fost ministru de Externe.