Ce strategie de condus te ajută să economisești combustibil

Ce strategie de condus te ajută să economisești combustibil

Economia de combustibil reprezintă un factor foarte important pentru șoferii români, dar puțini știu exact ce trebuie să facă pentru a reduce consumul

Stilul de condus defensiv, bazat pe anticiparea evenimentelor care au loc în trafic, ajută cel mai mult la economisirea combustibilului. „Un șofer experimentat și atent va anticipa evenimentele care vor avea loc și va frâna sau accelera foarte ușor, ceea ce va reduce semnificativ consumul de carburant”, a declarat pentru EVZ Vlad Mihăilă, trainer Volkswagen. Astfel, în oraş mai ales, trebuie păstrat un stil de condus cât mai fluid, fără mişcări sau schimbări de ritm bruşte.

Viteză constantă

În afara oraşului, este important să păstrezi o viteză cât mai constantă, 90- 100 km/h, care este considerată cea mai bună pentru un consum redus. Diferenţa dintre un stil de condus defensiv şi unul agresiv poate însemna şi o creştere de consum de peste 25%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, dacă o maşină consumă în oraş circa 10 litri/100 km, nivelul ar putea ajunge la 12-13 litri în cazul unui condus agresiv. În plus, un astfel de stil uzează mai repede toate componentele maşinii, iar revizia va trebui s-o faceţi mai repede. Uleiul, filtrele, elementele suspensiei, plăcuţele de frână, toate trebuie schimbate mai repede atunci când mergeţi „tare”.

Totodată, pentru a avea o eficienţă mai mare, este recomandat să aveți anvelope cu rezistență cât mai scăzută la rulare, așa numitele anvelope „verzi”, concepute special pentru un consum redus.

Mașinile noi, mult mai eficiente

Dacă vreţi să vă cumpăraţi o maşină care consumă puţin, trebuie să ştiţi că modelele noi sunt mult mai eficiente decât cele vechi.

Spre exemplu, un Golf V, fabricat între anii 2003 și 2008, cu un motor de 2.000 cmc, TDI, 140 CP, consumă aproape 7 litri/100 km în oraș. În schimb, un Golf VII, consumă în jur de 5 litri/100 km pe ora, în condiţiile în care are 150 CP şi accelerează semnificativ mai repede de la 0 la 100 kmh: 8,6 secunde versus 9,3.

La Golf 5, consumul mediu este în jur de 5,5 litri/100 km, iar la Golf 7 acesta este puţin peste 4 litri/100 km. Practic, la consumul în oraș există un avantaj de aproape 30% în favoarea automobilului nou. Dacă ne uităm la o maşină mai grea, din clasa mare, cum este Audi A6, diferenţele sunt şi mai mari. Astfel, un A6 din perioada 2004-2008, cu motor turbo, pe benzină, de 2.000 cmc, consuma în oraş aproape 11 litri/100 km. În schimb, modelul apărut în 2014, cu aceeaşi cilindree, dar cu 252 CP în loc de 170 CP, consumă în jur de 7,4 litri/100 km. Diferenţa la consum este de circa 33%.

În principal, reducerea greutății și sistemul start-stop ajută noile modele să fie mai economice decât cele vechi, dar contează și eficiența ansamblului motor-cutie de viteze și coeficientul de aerodinamicitate.