Ce urme au lăsat asteroizii pe suprafaţa Terrei. Cratere de mărimi impresionante | GALERIE FOTO

Ce urme au lăsat asteroizii pe suprafaţa Terrei. Cratere de mărimi impresionante | GALERIE FOTO

Teoria conform căreia un asteorid gigant care a lovit Pământul şi a condus la dispariţia dinozaurilor a fost confirmată recent de 41 de experţi din toată lumea. Oamenii de ştiinţă au stabilit că asteroidul avea un diametru de 15 km.

La această dimensiune impresionantă, asteroidul ar fi avut  o forţă mai mare de un miliard de ori decât o bombă atomică. După "iarna" de sute de ani care a cuprins planeta, au dispărut nu numai dinozaurii, ci şi numeroase specii de animale şi plante.

Demn de remarcat este şi faptul că un asteroid, de astă dată de mărimea unei planete, a stat la baza formării Lunii. O echipă internaţională de planetologi a stabilit că satelitul Pământului s-a format la 95 de milioane de ani după apariţia Sistemului Solar. Pentru a calcula vârsta reală a Lunii, savanţii au utilizat "ceasul geologic", adică o metodă  bazată pe simulările digitale şi pe compoziţia chimică a mantalei Terrei.

Luna s-a născut atunci când Terra, ea însăşi abia formată, a suportat o coliziune masivă cu o altă planetă de mărimea lui Marte. Fragmentele rezultate în urma coliziunii s-au reacumulat şi au format astfel Luna. Impactul a provocat, de asemenea, demararea ultimei etape de formare a nucleului Terrei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu toţi asteroizii care au avut impact cu Pământul au provocat schimbări atât de dramatice, dar unele urme lăsate de asteroizi pe suprafaţa Planetei Albastre sunt cu adevărat impresionante. 

Huffington Post a realizat o colecţie cu cele mai semnificative cratere provocate de asteroizi. Printre acestea se numără şi Craterul Barringer, numit şi Meteor, crater aflat în nordul statului Arizona.

Acesta s-a format în urmă cu 50.000 de ani, când un asteroid cu un conţinut mare de metale, inclusiv fier, s-a prăbuşit pe Pământ. Se estimează că se deplasa cu 72.420 kilometri pe ora, iar explozia provocată a fost de 10 megatone.