CE VA urma pentru leu lunile urmatoare și CE PROBLEMĂ am evitat prin votul pro-BREXIT

CE VA urma pentru leu lunile urmatoare și CE PROBLEMĂ am evitat prin votul pro-BREXIT

Majoritatea analiștilor financiari revizuiesc prognozele privind evoluția cursului valutar, pentru următoarele 12 luni, după votul din Marea Britanie. În timp ce prognozele anterioare indicau o apreciere puternică a leului, spre final de an sau începutul lui 2017, chiar la un 4,2 lei/euro, acum analiștii sunt de părere mai degrabă că leul va fi mult mai slab.

Luând în calcul un eventual vot pro brexit, chiar înainte de vot, analiștii Piraeus Bank România au revizuit în urcare prognoza pentru cursul euro/leu în al treilea trimestru, de la 4,48 lei/ euro, la 4,52.

De asemenea, Ing Bank România, care are estimări foarte optimiste în privința leului, indicând chiar un nivel de 4,2 lei/ euro în 2017, ar putea revizui prognoza.

Un alt exemplu sunt analiștii Raiffeisen Bank. Aceștia au păstrat, deocamdată, după vot, estimările în privinta evoluției euro/leu, și întrevăd un nivel de 4,5 lei euro atât pentru mijlocul, cât si pentru finalul lui 2016, precum și o apreciere la 4,45 lei/ euro de abia în primul trimestru din 2017.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre monedele din zonă, Raiffeisen a revizuit totuși prognoza pentru zlotul polonez, o monedă mult mai volatilă decât leul sau coroana cehească, deoarece banca centrală poloneză a lăsat cursul liber, în timp ce în România leul este supus unui regim de flotație controlată, un nivel pe care l-ar apăra BNR fiind 4,53 lei pentru un euro.

Iar în cazul zlotului, previziunile de curs au fost revizuite în urcare, ceea ce înseamnăa ca analiștii Raiffeisen întrevăd presiuni viitoare asupra monedelor din zonă, ca urmare a votului pro Brexit.

Dacă poate exista și o veste bună a Brexitukui, atunci aceasta este legată de decizia ce ar putea avea loc în SUA, unde Fed, sistemul de bănci centrale americane, trimisese semnale repetate că ar putea majora dobânda cheie, ceea ce ar fi condus automat la o depreciere atât a monedelor emergente, cât și a euro. Or, pe fondul problemelor generate de votul probrexit, cel mai probabil Fed își va reanaliza intenția, consideră analiștii.