Editura Evenimentul si Capital

Cea mai mare bancă locală: PIERDERE a jumătate de miliard de euro, la nouă luni

Autor: | | 0 Comentarii | 373 Vizualizari

Banca Comercială Română, cea mai mare instituție de credit de pe piața locală, a înregistrat în primele nouă luni o pierdere netă de 545,9 milioane de euro, din cauza provizionării crescute, a anunțat astăzi banca.

Banca a înregistrat un profit operaţional de 1,569 miliarde lei (352,5 milioane euro), în nouă luni din 2014, şi un rezultat net din tranzacţionare care mai mic cu 16,8%, până la 281,3 milioane de lei (63,2 milioane de euro), pe fondul tranzacţiilor FX (forex) mai scăzute, a mai anunțat BCR. 

„Rezultatul net din primele nouă luni ale anului este influenţat în mod semnificativ de o majorare substanţială a provizioanelor de risc, având în vedere faptul că am angajat toate eforturile pentru a derula o curăţare extinsă a portofoliului de credite neperformante. Până la finalul anului, obiectivul nostru este să reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert până la jumătate, în funcţie de condiţiile pieţei”, a explicat Tomas Spurny, CEO al BCR. 

Curăţarea extinsă a bilanţului a dus la o rată a creditelor neperformante în scădere cu 10%. 

Creștere de 40% a ipotecarelor pentru persoane fizice

Pe segmentul de afaceri retail, volumul împrumuturilor ipotecare s-a majorat cu 390% iar cel al creditelor de consum cu 80%. 

„Soldul creditelor performante a crescut la aproximativ 17,1 miliarde lei, cu o tendinţă de consolidare a volumului de credite nou acordate care contrabalansează volumele creditelor rambursate sau care ajung la maturitate. La 9,1 miliarde lei portofoliul de credite imobiliare a crescut satisfăcător faţă de 8,6 miliarde lei la sfârşitul anului 2013. Portofoliul general de credite acordate în moneda locală a crescut la 6,6 miliarde de lei în comparaţie cu 5,5 miliarde de lei la sfârşitul anului 2013”, scrie în comunicat. 

În ceea ce privește creditarea companiilor, portofoliul de credite performante a crescut uşor la aproximativ 12,2 miliarde lei, trimestrul 3 2014 fiind primul trimestru din ultimul an când soldul general al creditelor a crescut faţă de trimestrul precedent. 

„Această creştere a fost generată în special de avansul numărului de credite nou acordate clienţilor din sectoare precum energia, agricultura, construcţii, farmacie & sănătate, industrie, IT&C”, scrie în comunicatul băncii. 

Venitul net din comisioane a crescut cu 4,8%, atingând valoarea de 540,2 milioane de lei (121,4 milioane de euro), de la 515,4 milioane de lei (116,9 milioane de euro) la 9 luni în 2013, datorită concentrării continue pe serviciile de tranzacţii bancare, trecerea la operaţiunile fără numerar şi preferinţa clienţilor pentru soluţii alternative de investiţii şi produse de asigurare.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro