Noua listă a incompatibililor din rândul aleșilor locali. Un consilier primea chiar contracte publice

Noua listă a incompatibililor din rândul aleșilor locali. Un consilier primea chiar contracte publice

Agenția Națională de integritate a declarat starea de incompatibilitatea cu funcțiile publice în cazul a cinci aleși locali.

Inspectorii de Integritate au constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a cinci foşti sau actuali aleşi locali (trei viceprimari, un primar, un fost consilier local), ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi.

Lista nominală a celor cinci foşti/ actuali aleşi locali în cazul cărora s-a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor:

Attila Antal - viceprimar al Municipiului Miercurea Ciuc, județul Harghita. S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 – 13 decembrie 2013, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de viceprimar al Municipiului Miercurea Ciuc, cât şi funcţia de administrator al Psihoconsult.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasile Marius Minică - viceprimar al Comunei Icuşeşti, județul Neamţ. S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 iunie 2012 – 15 februarie 2013, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de viceprimar al primăriei comunei Icuşeşti, cât şi funcţia de administrator al Buyfree Invest.

Zoltan Szilagyi - viceprimar al comunei Biharia județul Bihor. Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 iunie 2012, întrucât deţine, simultan, funcţia de viceprimar al comunei Biharia şi calitatea de persoană fizică autorizată - P.F.A.

Daniel Moldovan - primar al comunei Cetate, județul Bistriţa-Năsăud. Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 iunie 2012, întrucât deţine, simultan, funcţia de primar al comunei Cetate şi calitatea de comerciant persoană fizică - P.F.A.

Fănică Ţîrdea - fost consilier local în cadrul Consiliului Local Tulnici (în perioada 25 iunie – 31 august 2012), județul Vrancea. S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Tulnici, Tulnicipan Prod (societate în cadrul căreia persoana evaluată deţine funcţia de administrator şi calitatea de asociat unic) a încheiat contracte de servicii în valoare totală de 64.480 Lei cu Primăria Comunei Tulnici.

Astfel, ei au încălcat următoarele prevederi ale Legii nr. 161/2003:

art. 87, alin (1), lit. d) şi g) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de primar şi viceprimar […] este incompatibilă cu:funcţia de [...] administrator [...] la societăţile comerciale; calitatea de comerciant persoană fizică [...]”.

art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Consilierii locali […] care au funcţia de preşedinte […] administrator […] la societăţile comerciale cu capital privat […] nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective[…]”.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiazã – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Toate persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat  încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.