Cum a pus CEAUŞESCU cu botul pe labe VIAŢA STUDENŢEASCĂ încă de la NR. 2

Cum a pus CEAUŞESCU cu botul pe labe VIAŢA STUDENŢEASCĂ încă de la NR. 2

Ion Bucheru a fost jurnalist la publicaţia Viaţa Studenţească încă de la apariţie, în 1956, aşa că a participat la şedinţa în care Ceauşescu le-a spus celor din redacţie că partidul îi va “topi”.

După apariţia primului număr al revistei Viaţa Studenţească, ziariştii de acolo au avut impresia că partidul comunist îi va lăsa să se joace de-a presa oarecum liberă. Iluzia avea să le fie repede spulberată chiar de Nicolae Ceauşescu.

“ Ei bine, încurajaţi şi luaţi de val cumva, efectiv nu ne-am mai dat seama aproape pe ce lume trăim şi am făcut un număr doi efectiv trăznit! […] Au început să apară pete de culoare, pestriţe, o paginaţie…  cum să spun, aproape nu înţelegeai ce şi cum se citeşte, litere jucate… Ei bine, în acel moment Nicolae Ceauşescu care răspundea de organizaţiile obşteşti, deci şi de tineret, n-a mai aşteptat nici un fel de aprobare de la cineva şi a convocat o şedinţă cu colectivul de redacţie al Vieţii Studenţeşti. Ei, şedinţa a început într-o atmosferă îngrozitoare, revista a fost desfiinţată bucată cu bucată într-un expozeu cam de vreo oră şi 40 de minute susţinut de Ceauşescu, pagină cu pagină, articol cu articol, titlu cu titlu… Ni s-a imputat tot, iar ca punct final s-a luat numărul, a fost ridicat în sus şi arătat ca superemă dovadă de erezie politică faptul că Viaţa Studenţească este singura publicaţie din presa românească care nu are pe frontispiciu [sloganul] <Proletari din toate ţările, uniţi-vă!>, deci el se poate lăuda cu titlul de glorie că este singura publicaţie care iese din sistemul presei de partid din România.

Pe măsură ce vorbea Ceauşescu simţeam cum mă ia cu frig, simţeam cum cămaşa în spate se udă şi cum îmi îngheaţă transpiraţia în spinare! Mi se blocase ceafa şi coloana de această senzaţie de ud şi de frig în spate! Pentru că, la un moment dat… nu numai că a făcut un rechizitoriu al revistei, ci a trecut la un proces de intenţii făcut redacţiei. După ce a arătat acolo că noi în mod intenţionat ne sustragem controlului de partid scoţând de pe frontispiciu până şi acest slogan care era al presei de partid, a spus aşa – ţin minte cuvintele astea până oi muri: <Ştiţi ce se întâmplă în Polonia! Ştiţi că Securitatea poloneză aleargă din chioşc în chioşc să scoată de la vânzare revista studenţilor Poprosto. De ce? Pentru că revista Poprosto îndeamnă populaţia din Polonia să facă ce a făcut populaţia din Ungaria! Păi decât să alergăm să retragem Viaţa Studenţească şi să o dăm la topit, mai bine vă topim pe voi!> Asta a fost formularea textuală a lui Nicolae Ceauşescu atunci”, povestea Ion Bucheru în 1997, într-un interviu pentru RRA.

Ne puteți urmări și pe Google News