CEDCD a depus plângere penală în cazul elevului cu ADHD din Pitești

CEDCD  a depus plângere penală în cazul elevului cu ADHD din Pitești

Părinții vizați de către CEDCD și-au folosit proprii copii și colegii acestora ca instrumente de ură împotriva unui copil cu dizabilități. Psihologul Gabriela Stanciu suține că sunt mii de copii cu acest sindrom în România, dar aceștia nu sunt violenți.

CEDCD  a depus plângere penală în cazul elevului cu ADHD din Pitești

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități a depus astăzi plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești, “pentru infracțiunile de șantaj și incitare la ură sau discriminare, împotriva a patru părinți și-au folosit proprii copii și colegii acestora ca instrumente de ură împotriva unui copil cu dizabilități". Psihologul Gabriela Stanciu suține că sunt mii de copii cu acest sindrom în România, dar aceștia nu sunt violenți.

Președintele CEDCD, Mădălina Turza, a subliniat că în acest caz este vorba despre "un atac la dreptul la demnitate" nu numai al minorului în cauză, ci a întregii categorii de copii cu dizabilități din România, faptă pentru care cei responsabili trebuie să răspundă penal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-o ședință a autorităților locale și a medicului de familie al elevului, s-a decis ca acesta să fie evaluat medical, pentru a se stabili ce formă de învățământ îi este potrivită, "deși certificatul de orientare școlară emis în 2015 îl orientează către învățământul de masă", se menționează în comunicatul CEDCD.

Elevii unei clase a VII-a de la Școala Generală “I.L. Caragiale” din Pitești au refuzat să intre la ore timp de trei zile, afirmând că nu se simt în siguranță din cauza unui coleg cu probleme medicale, care i-a amenințat în repetate rânduri cu acte de violență. Ieri, ei au renunțat la protest, care a fost susținut și de părinți.

“După o analiză a tuturor informațiilor legate de acest caz și după consultarea părinților elevului, s-a convenit ca acesta să efectueze în zilele următoare un consult medical de specialitate (…). Numai după realizarea acestor investigații medicale, coroborate cu rezultatele evaluărilor psihologice, specialiștii vor putea stabili dacă elevul își va putea continua studiile în învățământul de masă sau se va apela la o altă formă de învățământ, respectiv învățământul special sau învățământul la domiciliu", preciza într-un comunicat  Prefectura Argeș.

 Psiholog Gabriela Stanciu: “Sunt mii de copii cu sindromul ADHD în România. Consecința unei anumite educații, mai ales sub aspect afectiv, în prima parte a copilăriei. Nu sunt, însă, violenți! Au o doză de agresivitate, sunt mai agitați, nu-și găsesc locul, se plictisesc repede. Reacționază, rareori, dur, numai când sunt atacați. Dacă sunt furioși, pot răni, dar nu cu intenția de a o face, neavând un comportament tipic anti-social. La adolescență, normal că aceste manifestări se pot accentua pe fondul furtunii hormonale, dar este abuziv să  scoți elevul din comunitate, de a îi lua dreptul de a fi încadrat în învățământul de masă. Cum minorul respectiv a mai fost supus unei evaluări, anul trecut, a-l supune din nou acestui proces este traumatizant, incorect și poate avea efecte psihologice grave. Rivalitățile dintre adolescenți sunt ceva obișnuit, iar faptul că părinții intervin în aceste cauze este anormal. Mai ales, că este vorba doar despre amenințări și nu despre fapte violente!”