Editura Evenimentul si Capital

Prima ACŢIUNE COMUNĂ după TRAGEDIA DE LA SIUTGHIOL. Cel mai mare exerciţiu de salvare de pe Marea Neagră

SARPOL 2015
Autor: | | 4 Comentarii | 677 Vizualizari


Vezi galeria foto:

În prezenţa miniştrilor Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi cel al Apărării, Mircea Duşa, la Mangalia, judeţul Constanţa, a avut cel mai mare exerciţiu de salvare a unor migranţi şi de intervenţie în caz de calamitate. Este pentru prima oară, după tragedia de pe Lacul Siutghiol, când zeci de oameni de la Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării acţionează, în sistem integrat, alături de personal de la Ministerul Transporturilor şi al Sănătăţii, într-o misiune de salvare.

Sute poliţişti de frontieră, pompieri şi personal SMURD - de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) – alături de militari ai Armatei au folosit nave de luptă, elicoptere şi  au simulat două situaţii grave, fiind coordonați de Gabriel Oprea. Prima se referea la salvarea unor migranţi aflaţi într-o navă eşuată, iar al doilea a presupus intervenţia în cazul unui accident ecologic. În largul mării, la Mangalia, navele poliţiei de Frontieră, elicopterele MAI şi MApN au intervenit, cu ajutorul scafandrilor, pentru a-i recupera pe pasagerii aflaţi într-o navă pe cale să se scufunde. Pe mal, echipajele ISU şi ambulanţele Ministerului Sănătăţii au simulat acordarea de ajutor unor persoane grav afectate de un accident ecologic, cu consecinţe deosebit de grave.

Gabriel Oprea, în calitatea sa de președinte al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, a participat, alături de toţi şefii de la Armată, de la Poliţie, Poliţie de Frontieră şi pompieri la evaluarea activităților de pregătire și antrenament pentru salvare pe mare derulate în perioada 04 - 25 mai a.c. Acțiunea, intitulată „SARPOL 2015”, s-a desfășurat în apele teritoriale ale României, pe parcursul a trei săptămâni, la aceasta participând Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor,  Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Sănătății, alături de autoritățile publice locale, operatori economici privați și organizații non-guvernamentale. „România are o capacitate ridicată de reacție, intervenție și gestionare a unor situații speciale la Marea Neagră și frontiera maritimă a României, care este o frontieră sigură. De altfel, România asigură protecția frontierei de est a Uniunii Europene, peste 1.100 de km. Așa cum am spus de fiecare dată, România are argumentele să fie stat membru al Spațiului Schengen, iar acest obiectiv este unul important, aș putea spune strategic pentru noi. Pentru ceea ce urmează în perspectivă, pot spune ca viceprim-ministru pentru securitate că România are o foarte bună colaborare cu Bulgaria și Turcia – state partenere NATO – iar această relație  ne ajută să avem o abordare integrată inclusiv față de fenomenul migraționist. La viitorul exercițiu de acest gen pe care îl vom organiza intenționăm să invităm și Bulgaria și Turcia, în condițiile în care abordarea problematicii migraționiste în Marea Neagră trebuie să fie una comună”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, la Concluziile Exercițiului SARPOL 2015.

Practic, este pentru prima oară, după prăbuşirea unui elicopter SMURD - pe 15 decembrie, 2014 - în Lacul Siutghiol – tragedie în care au murit patru oameni – când, la o astfel de intervenţi participă toate forţele disponibile, din diferite ministere.

Anul trecut, în luna decembrie, la scurt timp după moartea piloţilor şi a personalului SMURD, Guvernul României a stabilit ca toate instituțiile capabile să intervină în situații de urgență să opereze sub comanda unică a vicepremierului Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne. Scopul anunţat a fost evitarea situaţiei grave întâlnite p la tragedia de pe Lacul Siutghiol, atunci când nave militare, de exemplu, nu au putut acţiona la timp pentru salvarea oamenilor, deoarece nu primiseră ordin.

Noul concept vizează coordonarea tuturor resurselor la nivel național și interoperabilitatea între Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale. Oficialul MAI a cerut și a obținut, prin decizia Guvernului, coordonarea tuturor forțelor și mijloacelor existente la nivel național, sub comanda unică a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Astfel, în cazul unor tragedii precum cea din Munții Apuseni sau cea de lacul Siutghiol acest nou comitet poate apela la toate forțele și mijloacele existente, inclusiv cele ale Ministerului Apărării Naționale.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate