Cel mai mare scandal al anului. Cazul Alinei Bica a zguduit România

Cel mai mare scandal al anului. Cazul Alinei Bica a zguduit România

Cititorii EVZ au conchis că arestarea procurorului-șef al DIICOT, Alina Bica, este scandalul anului 2014, aproape 25% fiind de această părere. Implicarea unor lideri de la vârful partidelor în scandaluri de corupție printre care Ilie Sârbu sau Viorel Hrebenciuc și scandalul ofițerului acoperit-Victor Ponta, se află pe următoarele locuri.

 Arestarea șefei DIICOT, Alina Bica, pentru abuz în serviciu a generat numeroase controverse, în contextul în care nimeni nu se aștepta ca un procuror-șef angajat în lupta anticorupție să fie implicat într-un dosar de retrocedări în care erau implicați mai mulți politicieni. Mai exact, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP din care a făcut parte și Alina Bica a acordat, în 2011, o despăgubire pentru un teren supraevaluat din Capitală.

În octombrie 2014, Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra terenului. Cel despăgubit pentru acest teren ar fi Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş. Ulterior, Bica a fost trimisă în judecată alături de alți nouă demnitari, experți sau oameni de afaceri acuzați că au adus un prejudiciu de 61,7 milioane de euro. Printre ei se află și Crinuța Dumitrean, fosta șefă a ANRP, deputatul Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, fost vicepreședinte al ANRP și afaceristul Gheorghe Stelian.

Bica a fost recent în atenţia publică, înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, după ce a apărut într-o serie de fotografii alături de Elena Udrea, la Paris. Alina Bica a fost şefa DIICOT din mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda problemelor cu legea ale fostei șefe a DIICOT, instituția nu a bătut pasul pe loc. Doar în 2013, potrivit bilanțului, 5.733 de cauze au fost soluţionate în șase luni de la prima sesizare, media de achitări fiind de doar 1,53%.

LOCUL 2: Implicarea unor lideri de la vârful partidelor în scandaluri de corupție

TOPURILE ANULUI POLITIC 2014. Arestarea lui Hrebenciuc este pentru PSD o lovitură la fel de puternică ca înfrângerea lui Ponta

LOCUL 3: Scandalul ofițerului acoperit Victor Ponta

Traian Băsescu: Premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE