Cele mai profitabile cluburi din Europa au produs 3,5 miliarde de lire sterline în ultimul sezon. Cine sunt cei care învârt sume COLOSALE și asigură SPECTACOLUL fotbalistic

Cele mai profitabile cluburi din Europa au produs 3,5 miliarde de lire sterline în ultimul sezon. Cine sunt cei care învârt sume COLOSALE și asigură SPECTACOLUL fotbalistic

Într-un top al echipelor cu cele mai importante venituri se regăsesc Real, Barcelona, Bayern sau Man. United. Primele 10 cluburi au generat venituri de peste 3,5 miliarde de lire sterline și reprezintă modele de succes în marketing. Iată cine sunt oamenii care patronează mega-proiectele din fotbal.

 Deloitte Money League a întocmit un top al veniturilor obținute de cluburile de fotbal din Europa, în sezonul 2014-2015. Sumele formațiilor din Top 10 sunt impresionante, chiar dacă analiștii nu au luat în calcul transferurile de jucători, taxa pe valoare adăugată și alte impozite. Iată clasamentul, cu mențiunea că sumele sunt exprimate în lire sterline: 1. Real Madrid - 439 milioane lire, 2. Barcelona - 426.6, 3. Manchester United – 395.2, 4. Paris Saint-Germain – 365.8, 5. Bayern Munich – 360.6, 6. Manchester City – 352.6m, 7. Arsenal – 331.3, 8. Chelsea – 319.5, 9. Liverpool – 298.1, 10. Juventus – 246.4.

Veniturile provin din drepturile de televizare (campionate interne, cupe naționale, cupe europene), marketing, vânzare de bilete. Pe de altă parte, echipele din acest top au și cheltuieli pe măsură, iar balanța financiară înclină și spre minus, în unele sezoane. Tocma de aceea UEFA a impus de ceva vreme un fair-play financiar, care să nu permită cheltueli mai mari decât veniturile.

Iată cine sunt oamenii care controlează activitatea primelor 10 cluburi europene din ierarhia veniturilor:

Ne puteți urmări și pe Google News

Real Madrid nu are un patron propriu zis. Clubul este condus de un președinte ales de „socios”, adică membrii cotizanți. Suporterii sunt cei care produc o importantă energie financiară, datorită contribuției anuale. În plus, madrilenii au venituri colosale din drepturile tv și vânzarea produselor promoționale, pe piața europeană, asiatică și nor-americană. Florentino Perez (68 de ani) taie și spânzură în acest moment la gruparea „galactică”. Fost politician, businessman de succes, ibericul a creat echipa uriașă de la începutul anilor 2000. El i-a transferat la acea vreme pe Zidane, Figo, Beckham și Ronaldo.

FC Barcelona, cealaltă super-forță a Spaniei, funcționează după același model ca și cel al Realului: bani de la socios, drepturi tv, marketing, bilete, sponsorizări. Doar din muzeul de la „Nou Camp”, „roș-albaștrii” au asigurat un venit colosal. În sezonul 2014-2015, clubul a strâns 48 de milioane de euro, datorită celor care au trecut pragul complexului sportiv. Din 2014, la conducerea Barcelonei se află Josep Maria Bartolomeu (52 de ani), antrenprenor de succes.

Manchester United se bazează, la fel ca majoritatea echipelor din Anglia, pe un patron. În 2005, gruparea de pe „Old Trafford” a fost cumpărată de Malcom Glazer, iar după decesul multimiliardarului acțiunile au fost preluate de Avram și Joel Glazer, doi dintre fiii omului de afaceri. În a doua jumătate La începutul anilor 2000, Manchester a deținut titlul de cel mai profitabil club din lume. „Diavolii” au o mașinărie infernală de marketing, care produce peste o sută de milioane de euro, anual, doar pe piața din Asia.

PSG a devenit o forță la nivel european, începând din 2011. Clubul francez a fost cumpărat în acel an de Qatar Investment Authority, un fond de investiții qatarez, iar de atunci bugetul parizienilor este uriaș. Șeicii au investit sute de milioane de euro, l-au cumpărat pe Zlatan Ibrahimovici, de la AC Milan, îl plătesc cu 15 milioane de euro pe an, iar în aceast vară își propun să-l aducă la Paris pe Cristiano Ronaldo, pentru un salariu anual de 20 de milioane de euro. La nivelul marketingului și a cotei de piață, PSG este departe de Barcelona, Real sau Manchester, dar șeicii nu se uită la bani și deocamdată sacul nu pare să aibă fund.

Președinte condamnat pentru evaziune fiscală

Bayern Munchen este un tipar de afacere de succes, bazată pe echilibru și stabilitate. 75% din acțiunile clubului sunt deținute de suporterii cotizanți, iar procente de câte 8,33% au, fiecare, giganții Audi, Adidas și Allianz. Deciziile se iau în cadrul unui Consiliu de Administrație, iar posturile cele mai importante în club au fost sau sunt ocupate de foste mari glorii ale clubului. Adunările Generale ale munchenezilor sunt spectacole grandioase, la care participă 10.000 de delegați, din partea celor 225.000 de acționari. În prezent, președinte la Bayern este Karl-Heinz Rummenigge (60 de ani), fost internațional german. Au fost și probleme în trecutul trupei „roș-albe”, iar un exemplu în acest sens îl oferă un alt fost mare jucător. Uli Hoeness ex-președinte, a fost condamnat la închisoare, din cauza evaziunii fiscale.

Manchester City s-a transformat dintr-o echipă de poluton a Angliei, într-o grupare ce țintește, an de an, gloria în Liga Campionilor. Totul a început în 2008, odată cu achiziționarea „cetățenilor” de către Abu Dhabi United Group, din Emiratele Arabe Unite. șeicul Mansour bin Zayed Al Nahyan (45 de ani) a investit până acum, aproximativ 1 miliard de euro, și nu dă semne să obosească. La vară, echipa va fi preluată de Pep Guardiola și Mansour are o mare obsesie: să-l aducă la formația sa pe Lionel Messi. Argentinianul este ademenit cu un salariu săptămânal de 1 milion de lire sterline, dar nu dă semne că ar renunța la Barcelona. City nu excelează la capitolul marketing, nefiind un club cu mare priză la fanii ce nu locuiesc în Manchester.

Arsenal Londra se află sub protecția lui Stan Kroenke (68 de ani), un american cu o avere estimată la 6,3 miliarde de dolari. Este un personaj mai puțin cunoscut în fotbal, pentru că preferă să fie discret. Deține pachetul majoritar al clubului londonez (62%) și mai finanțează și echipe de baschet, fotbal și fotbal american, din SUA. La Arsenal, cel care taie și spânzură este antrenorul Arsene Wenger, în funcție din 1996. Un pachet importnat de acțiuni, 27% este deținut și de miliardarul rus Alisher Usmanov.

Chelsea Londra a avut un cuvânt greu de spus în fotbal, după ce a fost cumpărată de rusul Roman Abramovici (49 de ani), în 2003. Multimiliardarul rus a venit cu obiectivul de a câștiga Liga Campionilor și a reușit să-și concretizeze visul în 2012. Deși nu mai investește la fel de frenetic ca la început, Abramovici aruncă 100-150 de milioane de euro, pe sezon. Londonezii nu au greutatea echipelor Real, Barcelona sau Manchester pe piața internațională și au venituri mai mici din vânzarea produselor promoționale.

FC Liverpool este un club cu mare priză pe plan mondial, având milioane de simpatizanți. „Cormoranii” sunt patronați de omul de afaceri John Henry, cel care deține o avere de 1,80 miliarde de dolari. Susținătorii de pe „Anfield Road” îi reproșează americanului că nu se omoară cu investițiile, iar „roș-albii” nu pot ține piept marilor forțe din Premier League. Liverpool este un club iubit în afara Angliei, dar trăiește din gloria anilor '70 - '80, pentru că în campionat nu s-a mai impus din 1990.

Juventus Torino a fost și a rămas o afacere în familie. În familia Agnelli, cea care deține pachetul majoritat și la producătorul auto, Fiat. În prezent, de club se ocupă Andrea Agnelli, urmașul avocatului Umberto Agnelli. Piemontezii sunt cel mai iubit club din Italia, au dominat Serie A în ultimele sezonae, dar au rămas cu o mare pată după scandalul Calciopoli, izbucnit în 2006, ce viza acte de coprupție în arbitraj și meciuri trucate.