Celebrii pantofi italieneşti sunt, de fapt, produşi de românce. 29 de milioane de perechi ajung anual în Italia

Celebrii pantofi italieneşti sunt, de fapt, produşi de românce. 29 de milioane de perechi ajung anual în Italia

Produse elegante de cea mai bună calitate. Acesta este mesajul pe care îl transmite europenilor eticheta "made in Italy" lipită pe pantofii pe care dau sute sau chiar mii de euro. În realitate, produsele sunt realizate în fabricile din fostele ţări comuniste, de către muncitoare care nu primesc de multe ori nici măcar salariul minim pe economie. Din România pleacă 29 de milioane de perechi în fiecare an făcuţi de muncitoare care primesc sub 150 de euro pe lună.

Fostele ţări comuniste au preluat treptat, începând cu anii 90, rolul pe care statele asiatice îl au în industria europeană a modei. Forţa de muncă ieftină la mică distanţă de consumatorul final i-a făcut rapid pe managerii marilor jucători din industrie, precum Zara, Deichmann, Ara, Geox, Bata, Leder & Schuh AG or Ecco, să îşi mute capacităţile de producţie în statele sărace ale Europei. La aproape zece ani de la aderarea la UE, România a rămas încă pe harta cusătoreselor ieftine care produc lohn în Europa, alături de Slovacia, Albania, Bosnia-Herzegovina şi Macedonia, potrivit unui studiu realizat de 14 cercetători pentru Comisia Europeană. 

Cercetarea a inclus şi Polonia care a ieşit însă de pe autostrada fără sfârşit şi fără miză care este lohnul - un sistem creat în anii 70 care a dat de muncă Europei de Est, dar care nu oferă oportunităţi nici muncitorilor plătiţi foarte prost nici patronilor a căror valoare adăugată este minimă.

Citiţi continuarea pe economica.net.

Ne puteți urmări și pe Google News