Centralele ieftine de apartament dispar de pe piață

Centralele ieftine de apartament dispar de pe piață

Începând din această toamnă, românii își vor putea instala doar centrale termice cu condensare, care sunt mult mai scumpe decât modelele clasice.

Românii care intenționează să se debranșeze în acest an de la sistemul centralizat de încălzire ar trebui să se grăbească să încheie întregul proces până în luna septembrie, dacă vor să mai prindă prețurile actuale. Peste mai puțin de șapte luni, va intra în vigoare o directivă europeană privind creșterea eficienței energetice, potrivit căreia singurele centrale termice care vor putea fi instalate sunt cele cu condensare, mai eficiente, dar și mai scumpe. Directiva europeană nu-i vizează și pe românii care și-au instalat până acum centrale termice.

Centralele termice în condensare re prezintă puțin peste 10% din totalul centralelor instalate în România, fiind în special în imobilele noi.

Cu peste 50% mai scumpe

Ne puteți urmări și pe Google News

„În medie, costul unei centrale termice convenționale (de apartament, 24 Kw) este între 2.000 – 2.350 lei (TVA și kit de evacuare incluse), iar pentru un model în condensare (de apartament, 24 Kw) este în jurul valorii de 3.500 lei (TVA și kit de evacuare incluse)”, ne-a declarat Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston România.

Raportul dintre prețuri se menține și în cazul altor puteri. La o altă companie de profil, Calor, o centrală convențională de același tip costă între 1.800 și 2.700 lei, putând ajunge și la 7.000 lei.

Ce costuri suplimentare intervin

Pe lângă prețul propriu-zis al centralei termice, ar fi indicat pentru proprietar să-și înlocuiască și caloriferele cu unele mai mari, pentru a beneficia de aceeași temperatură.

„Pentru ca centrala să funcționeze în condensare, aceasta nu trebuie să încălzească apa la o temperatură de peste 55 grade, în caz contrar aceasta funcționând ca o centrală clasică”, explică Andrei Ioneci, inginer în cadrul departamentului de ofertare de la Calor. În aceste condiții, pentru a avea aceeași căldură în locuință pe timp de iarnă cu o centrală în condensare, suprafața radiatoarelor trebuie mărită cu cel puțin 60%, putând fi necesară chiar o suprafață dublă, deci o cheltuială ce poate ajunge de două ori mai mare.

În consecință, ne putem aștepta ca noile norme să ducă la o reducere a ritmului de debranșări de la rețeaua centralizată.

Inovație tehnologică

Principalele diferențe dintre centralele termice în condensare și cele clasice sunt o eficiență cu 12% mai ridicată și un cosum cu circa 35% mai redus, explică Cătălin Drăguleanu.

Conform acestuia, centralele termice în condensare reprezintă o inovație tehnologică aplicată generatoarelor de căldură. Iată cum funcționează acest tip de centrale: în urma arderii combustibilului, rezultă un amestec de gaze arse și vapori de apă. Cantitatea de căldură generată de ardere include atât puterea gazului, cât și puterea rezultată prin condensarea vaporilor de apă. Datorită schimbătorului de căldură din oțel-inox cu modul premix, se obține un randament superior și o reducere substanțială a emisiilor de carbon și noxe.