Centrul Wiesenthal transmite Germaniei numele a 80 de nazişti care ar putea fi în viaţă

Centrul Wiesenthal transmite Germaniei numele a 80 de nazişti care ar putea fi în viaţă

Centrul Simon Wiesenthal, care urmăreşte foştii criminali nazişti, a transmis justiţiei germane o listă cu 80 de foşti membri probabil încă în viaţă ai Einsatzgruppen, escadroanele morţii ale Reich-ului lui Adolf Hitler, a anunţat directorul centrului Efraim Zuroff. „Am transmis justiţiei germane o listă cu 80 de membri ai Einsatzgruppen”, a declarat Zuroff pentru AFP la Ierusalim.

Comandourile paramilitare Einsatzgruppen ar fi responsabile de moartea a peste un milion de evrei în teritoriile cucerite din fosta Uniune Sovietică, în Polonia şi Europa de Est, a precizat centrul Wiesenthal într-un comunicat.

Cei 76 de bărbaţi şi patru femei, ale căror nume au fost comunicate miniştrilor germani ai Justiţiei şi Internelor sunt cu toţii născuţi între 1920 şi 1924 (prin urmare aveau cel mult 21 de ani la sfârşitul războiului) şi sunt „suspecţii care au cea mai mare şansă să fie în viaţă şi într-o stare de sănătate bună pentru a fi urmăriţi în justiţie”, a declarat el.

Dincolo de membrii Einsatzgruppen, „noi considerăm că 2 la sută dintre foştii criminali nazişti sunt în continuare în viaţă şi aproape jumătate pot fi judecaţi”, a declarat Zuroff.

Ne puteți urmări și pe Google News

Einsatzgruppen, formate sub conducerea lui Reinhard Heydrich, unul dintre principalii arhitecţi ai Holocaustului, au jucat un rol preponderent în punerea în aplicare a „soluţiei finale”.

Ei au fost folosiţi mai întâi pentru a opri comuniştii cehi sau opozanţii germani şi pentru a elimina elemente „indezirabile” din rândul populaţiei germane. Ulterior, ei şi-au extins faptele - comise în principal împotriva populaţiei civile - atacând elitele poloneze apoi evreieşti, comuniştii sovietici şi romii.