Cercetătorii au făcut noi descoperiri legate de bosonul Higgs

Cercetătorii au făcut noi descoperiri legate de bosonul Higgs

Fizicienii de la CERN au anunțat, ieri, că au realizat portretul-robot al faimosului boson Higgs, particulă insesizabilă identificată abia în iulie 2012 deși existența ei fusese enunțată încă de acum 50 de ani.

Astfel, una dintre cele două echipe internaționale ce urmăresc bosonul Higgs cu ajutorul LHC a publicat, ieri, un studiu, în revista Nature Physics, din care reiese faptul că particula se comportă așa cum prevăzuseră studiile teoretice. Atunci când se dezintegrează, bosonul observat cu LHC dă naştere nu doar unor fotoni şi altor tipuri de bosoni, ci şi unei alte familii de particule, denumite "fermioni", au afirmat autorii studiului.

"Pentru oamenii obișnuiți, poate părea un detaliu insignifiant, dar este o descoperire "uriașă". De acum înainte, ştim că particulele precum electronii îşi obţin masa graţie unui câmp creat de bosonul Higgs, iar asta este cu adevărat ceva care ne entuziasmează", a declarat Markus Klute, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Identificarea bosonului Higgs a fost permisă de construcţia LHC, un tunel uriaş în formă de inel, cu o lungime de 27 kilometri, la graniţa franco-elveţiană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Existenţa sa a fost postulată pentru prima dată în 1964, de Peter Higgs, François Englert şi Robert Brout, în prezent decedat. Higgs şi Englert au primit premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013 pentru alcătuirea acestei teorii care completează "puzzle"-ul Modelului standard.