Charb, directorul Charlie Hebdo, ucis în atentat: "Islamul este o religie care sperie oamenii"

Charb, directorul Charlie Hebdo, ucis în atentat: "Islamul este o religie care sperie oamenii"

În atentatul de la sediul redacţiei Charlie Hebdo şi-au pierdut viaţa 10 jurnalişti, printre care şi Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, caricaturist şi director al revistei. El declara pentru presa străină că preferă să moară decât să nu poate să se exprime.

"Numele Profetului nu mai crează probleme. Vorbim de islam în Franţa aşa cum vorbim de toate celelalte religii. Suntem într-o situaţie ciudată în Franţa. Islamismul este cea de-a doua religie în ţara noastră, dar , de fapt, nimeni nu ştie prea multe despre această religie. Este o religie care sperie oamenii. Pentru că de fiecare dată când vorbim despre asta, este ca şi cum vorbim doar despre atacuri cu bombă", a declarat Charb, pentru Sky News, în urmă cu câteva luni.

"Este poate puţin pompos ce o să vă spun, dar prefer să mor în picioare decât să trăiesc în genunchi. Trebuie continuat până când islamul va fi la fel de banalizat ca şi catolicismul", declara, în urma cu doi ani, Stephane Charbonnier, cunoscut sub pseudonimul Charb, caricaturist şi director al Charlie Hebdo, într-un interviu oferit ziarului Le Monde.

Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, caricaturist şi director al Charlie Hebdo, a fost ucis de către cei doi terorişti în atacul de la sediul revistei pe care o conducea. El beneficia de protecţia poliţiei după ce sediul săptămânalului a fost incendiat în 2011, în urma publicării unor caricaturi ale profetului Mahomed.

Ne puteți urmări și pe Google News

Născut în 21 august 1971 la Conflans-Sainte-Honorine, Charb a colaborat cu L'Echo des savanes, Telerama, Fluide glacial şi L'Humanite. Publicase, în ultimul număr al Charlie Hebdo, un desen premonitoriu.

Islamul este o religie avraamică, monoteistă, fiind a doua religie în lume în ceea ce privește numărul de adepți, după creștinism. Sensul general al cuvântului Islam este pace și supunere față de Allah, Creatorul tuturor lucrurilor. Religia a fost fondată în secolul al VII-lea în peninsula Arabă, pe teritoriul actual al Arabiei Saudite, de către profetul Muhammad și bazată pe textul religios cunoscut sub numele de Coran. Pe parcursul timpului s-a răspîndit pe un larg teritoriu care se întinde în Europa, Asia și Africa de Nord. Centrul religios se află în orașele sfinte Mecca și Medina.

Musulmanii cred că Islamul este ultimul din mesajele dumnezeiești, de asemenea, că Muhammad este ultimul profet și mesager al lui Allah. De altfel, ei cred și în toți profeții și apostolii care au fost trimiși pentru umanitate înainte de Profetul Mohamed, precum Kalnba Avraam și Iosif și Moise și Isaia ibn Maryam și mulți alții, care sunt sau nu menționați în Coran, cred în scrierile lor și în mesajele pe care le-a dat Allah lor pentru a le explica oamenilor, precum Tora, Psalmii și Evanghelia.

Majoritatea musulmanilor (circa 75-90%) sunt sunniți. Cea mai mare țara cu populația musulmană este Indonezia 12.7% din musulmani, urmată de Pakistan 11.0%, India 10.9% și Bangladesh 9.2%. Comunități mari se mai găsesc în China, Rusia și parțial în Europa. și cu 1.57 la 1.65 miliard de adepți sau 22 la 24% din populația globului, Islamul este a doua și una din religiile cele mai rapide în creștere după numărul adepțiilor din lume.