Chinezii au cumpărat ieftin Rompetrolul

Chinezii au cumpărat ieftin Rompetrolul

China Energy Company Limited va plăti pentru 51% din grupul controlat de KazMunaiGaz suma de 680 milioane dolari, în condiţiile în care kazahii îi achitaseră lui Dinu Patriciu 1,6 miliarde dolari pentru 75% din acţiuni

Imperiul petrolier creat de Dinu Patriciu va ajunge în mâinile unei companii din China. Dar chiar dacă toţi visează la banii chinezilor, tranzacţia nu îi va îmbogăţi pe kazahi, actualii proprietari ai Rompetrol.

KazMunaiGaz (KMG), compania petrolieră de stat din Kazahstan, pare a vinde în pierdere pachetul majoritar de acţiuni la fostul Rompetrol Group (redenumit Kaz- MunaiGaz International), dacă luăm în calcul că, în 2007, i-a plătit lui Dinu Patriciu 1,6 miliarde de dolari pentru 75% din acţiuni.

Potrivit informaţiilor comunicate de China Energy Company Limited (CEFC), suma pe care o vor plăti către KMG pentru 51% din acţiunile grupului petrolier se ridică la 680 milioane de dolari. Asta în condiţiile în care, în 2007, Rompetrol Group fusese evaluat la 2 miliarde de dolari. În 2009, grupul kazah a preluat şi restul de 25% din acţiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

2015, primul an cu profit

Pe de altă parte, compania chineză a cumpărat deja, în luna noiembrie a anului trecut, o parte din grupul Rompetrol, respectiv 51% din compania Dyneff, care operează o reţea de distribuţie a carburanţilor în Franţa şi Spania. Restul de 49% din acţiuni au rămas la KMG, dar nu e exclus să achiziţioneze şi acest pachet.

Cel mai valoros activ deţinut de KMG International, în jurul căruia a fost construită întreaga afacere, este Petromidia, cea mai mare rafinărie din România şi singura cu acces la Marea Neagră. Rafinăria are o capacitate de prelucrare de 5 milioane tone ţiţei anual, însemnând peste 40% din capacitatea de rafinare a României. Din grup mai face parte rafinăria Vega, dar şi o reţea de peste 1.000 de benzinării, în România şi în regiune. Petrolul ieftin a ajutat cele două rafinării să iasă pe plus, pentru prima dată în ultimii 11 ani, obţinând un profit net consolidat de 62 milioane de dolari.

Totuşi, la nivel de grup, în cei aproape nouă ani de când au cumpărat afacerea, kazahii nu au făcut niciodată profit până anul trecut, când au obţinut un câştig net de 4,6 milioane de dolari.

Planuri de extindere în Rusia

de altă parte, chinezii promit investiţii de cel puţin 3 miliarde de dolari în următorii 5 ani. Cum activele principale ale KMGI sunt în România, CEFC îşi va majora investiţiile în primul rând aici, susţin reprezentanţii companiei. Tranzacţia prin care CEFC achiziţionează 51% din KMGI va fi finalizată în luna octombrie, estimativ, după acordul autorităţilor europene şi chineze. Ulterior, CEFC vrea să transforme KMGI într-o platformă strategică pentru achiziţii şi investiţii în energie. De asemenea, chinezii vor majorarea profitului şi obţinerea de licenţe în petrol şi gaze în Asia Centrală, Africa, Rusia şi Orientul Mijlociu şi să transforme KMGI într-o companie cu influenţă globală.