Editura Evenimentul si Capital

Chinezii, fascinați de „Comorile României

Tablou votiv (frescă) – familia domnitorului Neagoe Basarab, Curtea de Argeș, jud. Argeș, autor Dobromir Pictorul, ante 1526, MNIR FOTOGARFII: MARIUS AMARIE, MNIR
Autor: | | 3 Comentarii | 1221 Vizualizari

Cele mai frumoase și interesante artefacte din istoria țării noastre sunt așezate acum într-o sală imensă de la Muzeul Național al Chinei. Expoziția se va deschide pe data de 28 ianuarie

Chinezii au soldații de teracotă, au palate cum nu s-au mai văzut și multe alte mărturii ale vremurilor de demult. Cu toate acestea, muzeografii de la Beijing sunt fascinați de comorile României.


FOTO: Bol decorat cu moschei stilizate, Suceava, jud. Suceava, cultură islamică, Orientul Apropiat, atelier Iranian, sec. XV, Muzeul Bucovinei din SuceavaEchipa de specialiști români care se află la Beijing ne-a dat câteva informații despre cum au primit chinezii minunile românești. Muzeografii nu mai văzuseră niciodată obiecte de Ev Mediu, în special obiecte de cult creștin. Au fost impresionați de asemănarea izbitoare a motivelor decorative aflate deopotrivă pe vasele neolitice cucuteniene din patrimoniul românesc și pe cele din patrimoniul Republicii Populare Chineze, care datează din Neolitic. De asemenea, au fost uimiți de similitudinea motivelor decorative aflate pe veșmintele bisericești - sacos, casulă, pluvial (sec. XV – XVIII), cu cele aflate pe costumele împăraților din Dinastia Qing.


FOTO: Cazan, Scorțaru Nou, jud. Brăila, Prima Epocă a Fierului, sec. VI – V Î. Hr., MNIRLa fel de impresionați au fost și de: Patera din aur, ce face parte din Tezaurul de la Pietroasele, brățara dacică din aur de la Sarmizegetusa, obiectele religioase din argint, din perioada medievală.


FOTO: Brățară din aur, Epoca Bronzului Târziu, sec. XIV Î.Hr., MNIR; Brățară tip ochelari, din aur, Tezaurul de la Sacoșu Mare, jud. Timiș, MNIR, Epoca Bronzului, sec. XII –XII Î. Hr.O sală cât cinci vile

Dar și românii aflați la Beijing sunt impresionați de monumentala clădire a Muzeului Naționalal Chinei. Sala, amenajată în mod special pentru expoziția „Comorile României”, are o suprafață de 1.500 de metri pătrați. Se lucrează cu o echipă de specialiști: muzeografi, restauratori, conservatori, arhitecti și designeri, tehnicieni cu experiență în manipularea obiectelor de patrimoniu și amenajarea de expoziții. Frescele de la Curtea de Argeș au fost primele piese etalate în expoziție, iar Patera din Tezaurul de la Pietroasele a închis procesul de predare a comorilor României către partenerii chinezi. Colaborarea între cele două părți este una eficientă, având ca țel comun inaugurarea expozițieieveniment „Comorile României”, deschisă până în data de 8 mai 2016.


FOTO: Vas lustral, Ibida-Slava Rusă, jud. Tulcea, cultura bizantină timpurie, sec. VI d. Hr., ICEM TulceaUn muzeu uriaș

Muzeul Național al Chinei, aflat în apropierea Pieței Tiananmen, a fost fondat în anul 2003. Înregistrează anual 7,5 milioane de turiști. Zilnic, sunt între 20.000 – 30.000 de vizitatori. Este al doilea muzeu din lume ca număr de vizitatori, după Muzeul Luvru, și are în colecțiile sale 1.300.000 exponate. Suprafața totală a muzeului este de 200.000 de metri pătrați. Numai holul central al acestui muzeu este cât tot Muzeul Național de Istorie a României, după cum spunea dr. Ernest Oberländer- Târnoveanu, directorul general al MNIR.


FOTO: Chinezii au fost foarte  impresionați de obiectele de cultExpoziția „Comorile României” va fi deschisă pe data de 28 ianuarie.
Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro