Chinezii vor face gratuit studiile tehnice pentru trenul de mare viteză spre Constanţa

Chinezii vor face gratuit studiile tehnice pentru trenul de mare viteză spre Constanţa

Vicepremierul Liviu Dragnea, împreună cu vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Reformă şi Dezvoltare a Chinei, au semnat un memorandum pentru începerea analizelor tehnice premergătoare liniei feroviare de mare viteză spre Constanţa via Bucureşti.

Analizele tehnice vor fi efectuate gratuit de către partea chineză, transmite Agerpres. Documentul nu face vreo referire la modernizarea căii ferate care leagă nordul şi sudul României.

"Avem două obiective formulate de comun acord care vor fi realizate prin sprijinul financiar al părţii chineze. În zilele imediat următoare specialiştii companiei chineze de Căi Ferate vor veni în România pentru a începe analizele preliminare care să stea la baza elaborării studiului de prefezabilitate pentru realizarea pentru început a două obiective: linia de mare viteză Constanţa - Bucureşti, ca parte a Coridorului IV Constanţa - Bucureşti - graniţa de vest a României, şi modernizarea inelului feroviar al Capitalei, respectiv cale ferată cu viteză sporită", a declarat Liviu Dragnea.

Partea română doreşte ca Bucureşti - Constanţa să fie o linie ferată nouă pentru că cea existentă a fost deja modernizată cu fonduri europene. În privinţa costurilor, Dragnea a precizat că acestea vor fi stabilite după analizele preliminare efectuate gratuit de partea chineză.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Este un cost destul de estimativ al întregului tronson de la Constanţa la Bucureşti până la graniţa de vest şi inelul Bucureştiului şi era vorba şi de Coridorul IX, care deocamdată a fost scos, în jur de 11 miliarde de dolari", a explicat Dragnea.

Memorandumul mai prevede și modernizărea inelului feroviar Bucureşti.

Totodată, vicepremierul Liviu Dragnea a mai anunţat că i-a solicitat vicepremierului chinez Zhang Gaoli să le transmită companiilor chineze care vor să investească în România să nu mai ceară garanţii guvernamentale, pentru că statul român nu poate acorda asemenea garanţii.

"Am avut o întâlnire cu vicepremierul Zhang Gaoli şi, printre altele, i-am cerut să solicite Ministerului de Externe să transmită companiilor interesate să investească în România (...) să nu mai solicite garanţie guvernamentală sau garanţie suverană de la statul român, pentru că nu putem să facem lucrul ăsta pe de o parte, iar pe de altă parte am cerut să intervină pentru ca instituţiile financiare din China să se implice în finanţarea acestor investiţii importante pentru noi. Am avut şi prima reacţie astăzi, o reacţie foarte bună: am primit informaţia chiar de la ultima companie cu care ne-am întâlnit, că de la Ministerul de Externe li s-a transmis că în România să nu mai ceară garanţii de stat", a anunţat Dragnea.

Ieri, vicepremierul Liviu Dragnea l-a rugat pe omologul său chinez, Zhang Gaoli, să intervină la Comisia Naţională pentru Reformă şi Dezvoltare a Chinei pentru urgentarea semnării acordului de construcţie a liniei feroviare de mare viteză spre Constanţa, precum şi de modernizare a altor reţele feroviare.