PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Bucureşti

Cimitirul de monumente de pe Calea Griviţei

Autor: | luni, 17 noiembrie 2008 | 17 Comentarii | 0 Vizualizari
b0d250670cef6657344ecad9660a3049
Odinioară înfloritoare, zona cuprinsă între Piaţa Matache şi Gara de Nord e lăsată azi pradă autodistrugerii, în ideea că va fi transformată, cândva, într-o arteră mai largă.

DeÅŸi arată ca un cimitir al clădirilor moÅŸtenite din trecut, Calea GriviÅ£ei adăposteÅŸte 55 de monumente istorice. Cel puÅ£in atâtea sunt trecute în evidenÅ£a Primăriei Municipiului BucureÅŸti. Dintre ele, aproape jumătate au fost revendicate, dar situaÅ£ia lor trenează prin judecătorii. Cele mai multe dintre clădirile ridicate de negustori acum mai bine de un secol, în vecinătatea pieÅ£ei lui Matache Măcelaru, au devenit un pericol, oricând riscând să se prăbuÅŸească peste trecători. Regimul juridic încâlcit în care se află unele dintre ele, precum ÅŸi viitorul incert al zonei îi Å£ine pe investitori în stand-by.

Municipalitatea tot promite, de ani buni, o lărgire a străzilor GriviÅ£a, BuzeÅŸti ÅŸi Berzei, în ideea de a reface puntea de legătură între nordul ÅŸi sud-vestul Capitalei, până la Calea 13 Septembrie. Nimic n-a fost trecut, însă, nici măcar pe hârtie, deocamdată.
 
Cinematograful Feroviar, o ruină sinistră

Pe trotuarul de lângă scheletul Cinematografului Feroviar trecătorii grăbesc pasul. Nu vor să se trezească cu vreun zid peste ei ÅŸi oricum nu îÅŸi pot Å£ine prea mult respiraÅ£ia din cauza mirosurilor grele.

„E aÅŸa de când îl ÅŸtiu. Probabil sunt interese imobiliare în zonă, dar nu e normal să stăm cu mizeria asta. Ori îl repară, ori îl demolează, dar să nu îl mai Å£ină aÅŸa, să ne cadă în cap, că oricum pică la cutremur ce a mai rămas din el“, spune Irina Tănase, nevoită să treacă pe aici de fiecare dată când merge spre PiaÅ£a Matache.
 
În spatele faÅ£adei care păstrează urme vagi ale frumuseÅ£ii arhitectonice de odinioară, cinematograful se surpă lent. Betoanele scărilor atârnă de pereÅ£i, după ce stâlpii de rezistenţă au dispărut. Distrusă într-un incendiu după RevoluÅ£ie, clădirea a fost lăsată în paragină.

„Dacă daÅ£i o bere vă zic al cui e locul ăla“, negociază un paznic, scoÅ£ând capul de după un gard metalic ÅŸi indicând ruinele. AtenÅ£ionat că ghereta sa se află pe terenul vecin, omul zâmbeÅŸte complice, lăsând să i se vadă unicul dinte. „Eu păzesc aici, dar ÅŸtiu tot ce miÅŸcă, proprietarii ăia sunt niÅŸte bandiÅ£i.“ Åži continuă în ÅŸoaptă: „Ä‚sta de aici e locul lui Băsescu“.

Balcoanele stau să cadă în capul trecătorilor


La nr. 131, o clădire veche, monument istoric, adăposteÅŸte la parter o florărie ÅŸi un atelier de reparat frigidere. La o simplă privire se constată că etajul construcÅ£iei este într-o stare avansată de degradare, în special balconul pe sub care trecătorii circulă liniÅŸtiÅ£i. Dacă ar ridica privirile, aceÅŸtia ar observa golurile din care au picat bucăţi de ciment ÅŸi chiar o ferigă ce atârnă din placa de susÅ£inere a balconului, în care ÅŸi-a înfipt rădăcinile.
 
Mai departe, spre Gara de Nord, dai de fostul Hotel GriviÅ£a, părăsit ÅŸi umilit de faÅ£ada de sticlă a Hotelui Ibis, de peste drum. Trei variante ale aceluiaÅŸi afiÅŸ anunţă trecătorii, în trei limbi, un fapt evident - hotelul este închis. Un balcon metalic, mâncat de rugină, abia îÅŸi mai Å£ine echilibrul, suspendat deasupra trotuarului, Å£intuit într-o bucată de zid crăpată la îmbinări ÅŸi parÅ£ial căzută.

„FraÅ£ii Micula de la Oradea au cumpărat-o de la guvern, dar au apărut foÅŸtii proprietari să o revendice ÅŸi sunt în proces - acum o lună s-a schimbat legislaÅ£ia ÅŸi retrocedă rile s-au oprit, cu toate că legea se referă la case, nu la hoteluri“, spune paznicul.

Dacia, adăpost pentru aurolaci şi beţivi


Pe colÅ£ cu Strada Atelierului se găseÅŸte Cinematograful Dacia, fost „Alexandru Popov“, fost Marconi - sau ce a mai rămas din el.

Clădirea - monument istoric - îÅŸi plânge ruina cu fâÅŸii de tencuială desprinse de pe întreaga faÅ£adă. Pe plăcuÅ£a mâncată de rugină abia se mai poate citi numărul 137. Geamurile au plesnit în tocăria de lemn putred ÅŸi, din loc în loc, peretele de cărămidă se iveÅŸte ca o rană de sub cimentul căzut.
 
Odată, locuitorii din cartier veneau aici la matinee ÅŸi din sală răsunau hohotele stârnite de Stan ÅŸi Bran. Astăzi, interiorul e populat de munÅ£i de gunoaie ce demonstrează că locul a fost folosit ca adăpost pentru beÅ£ii nocturne.

„Dacă nu oferi respect, nu poÅ£i pretinde respect“, a scris un poet urban pe zidul clădirii, printre mâzgălelile cu simboluri anarhiste. CliÅŸeul păstrează un sâmbure de adevăr emblematic pentru felul în care arată astăzi multe locuri din Capitală. SituaÅ£ia se extinde ÅŸi pe străzile din împrejurimi. Pe BuzeÅŸti, anticariatele au fost înlocuite treptat de shaormării ÅŸi spălătorii auto, iar în curtea în care au locuit Mihai Eminescu ÅŸi Veronica Micle funcÅ£ionează acum o frizerie.

PROIECT

Axa Uranus- Berzei-BuzeÅŸti


Dacă pentru Centrul Istoric al Capitalei municipalitatea a cheltuit peste 40 de milioane de euro în ultimii zece ani ÅŸi tot nu se vede mare lucru, pentru Calea GriviÅ£ei-BuzeÅŸti nu s-a concretizat niciun proiect. La Primăria Capitalei s-a discutat, însă, în urmă cu câÅ£iva ani, posibilitatea refacerii vechii artere Uranus-Berzei-BuzeÅŸti, care făcea legătura între sudul ÅŸi nordul oraÅŸului, prin vest. Artera e întreruptă de curtea Palatului Parlamentului, iar pentru refacerea ei autorităţile propuneau mai multe soluÅ£ii. Una ar fi lărgirea actualelor străzi BuzeÅŸti ÅŸi Berzei, prin exproprieri laterale. Altă propunere, discutată chiar luna trecută la comisia tehnică din Primăria Capitalei, vizează construcÅ£ia supraterană a unei bretele rutiere care să traverseze curtea parlamentului ÅŸi să lege Strada Berzei, după ce trece de DâmboviÅ£a ÅŸi Parcul Izvor, cu Calea 13 Septembrie. DiscuÅ£iile sunt, însă, departe de concretizare; prin urmare clădirile de pe GriviÅ£a sau BuzeÅŸti se pot eroda liniÅŸtite, până când va catadicsi primăria să le refacă sau să le exproprieze pentru utilitate publică.


BATJOCURĂ. Clădirea de pe Calea Griviţei numărul 131 e monument istoric
Foto: Răzvan Vălcăneanţu
Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:

1) Moderarea comentarilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.

2) Postarea instant a comentarilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteți să vă faceți cont de Facebook aici.

Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.

Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

Tag-uri:


SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.