Noul GURU AL Sănătății, înscăunat de Guvernul Ponta. Vasile Cepoi:"Nu există riscul de imixtiuni politice! Vom fi un fel de arbitru în sistemul de sănătate!"

Noul GURU AL Sănătății, înscăunat de Guvernul Ponta. Vasile Cepoi:"Nu există riscul de imixtiuni politice! Vom fi un fel de arbitru în sistemul de sănătate!" Sursa foto: EVZ

Fostul ministru al Sănătăţii, mai exact cel care a purtat numărul 21, Vasile Cepoi, a fost numit de către premierul Victor Ponta în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate. Decizia premierului a fosti publicată vineri în Monitorul Oficial. Noua instituție, care va fi condusă de Cepoi împreună cu un Consiliu Director format din 21 de persoane, are ca principal obiect de activitate acreditarea unităților medicale, a tuturor, nu doar a spitalelor. Taxa de acreditare e de 290 de lei pe oră pentru fiecare evaluator, iar echipa de evaluatori poate fi formată din minimum doi și maximum șase evaluatori.

În cursul acestui an Executivul condus de Victor Ponta a decis înființarea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), prin reorganizarea Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor (CONAS). Noua instituție are rolul să supravegheze respectarea calității actului medical în toate formele sale. Actul normativ a creat cadrul juridic necesar pentru a se extinde implementarea managementului calității serviciilor medicale, care se aplica doar spitalelor, la toate unitățile sanitare, astfel încât, sistemul sanitar, în ansamblul său, să poată fi monitorizat. Scopul suprem al acestui control? Asigurarea şi îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului, prin standardizarea şi evaluarea serviciilor de sănătate şi acreditarea unităţilor sanitare. Cel puțin așa scrie în actul emis de Guvernul Ponta.

Autoritatea care va dicta tonul în Sănătate, sub coordonarea premierului

În Monitorul Oficial nr. 619 din 14 august a.c. a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 629/2015 privind componenţa, atribuţiile, modul de organizare şi funcţionare ale ANMCS. Conform actului normativ, ANMCS este organism de acreditare a unităţilor sanitare, iar categoriile de acreditare a unităţilor sanitare se stabilesc de către noua Autoritate, "cu consultarea Ministerului Sănătăţii". Noua instituție fără avizul căreia nici o unitate medicală nu va putea funcționa legal în România, este prevăzută a fi finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, iar președintele ANMCS are rol de ordonator terțiar de credite. Actul normativ mai prevede că Autoritatea "funcţionează în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria Primului-Ministru". În prag de an electoral, toate unitățile sanitare vor intra în procesul de evaluare în vederea acreditării, proces care nu se termină de pe o zi pe alta.

Reținem informația esențială că legea înțelege prin unităţi sanitare orice "entităţi cu sau fără personalitate juridică al căror obiect de activitate îl constituie acordarea asistenţei medicale, la orice nivel al acesteia: asistenţă medicală primară/medicină de familie, asistenţă medicală ambulatorie, asistenţă medicală spitalicească, indiferent de forma de proprietate". Perioada de valabilitate a acreditării unei unități sanitare este de cinci ani, adică exact cât e valabil mandatul președintelui Autorității.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiectivele și atribuții

Obiectivele declarate, în textul de lege, ale A.N.M.C.S. sunt următoarele: a) calitatea serviciilor de sănătate şi siguranţa pacientului; b) siguranţa şi sănătatea în muncă a personalului medical; c) creşterea încrederii populaţiei în calitatea serviciilor de sănătate.

Iar pentru a le realiza, în articolul 5 al HG 629/2015, Autoritatea următoarele atribuţii principale:

a) participă, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, la elaborarea Strategiei naţionale pentru asigurarea calităţii în sistemul de sănătate; b) iniţiază proiecte de acte normative pentru corelarea legislaţiei naţionale privind asigurarea calităţii serviciilor de sănătate în sistemul de sănătate cu reglementările internaţionale în domeniu, pe care le promovează prin Secretariatul General al Guvernului; c) elaborează standardele, metodologia şi procedurile de acreditare a unităţilor sanitare, cu consultarea Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor, instituţiilor şi organizaţiilor care au reprezentanţi în Colegiul director al A.N.M.C.S. şi le supune, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la adoptarea prin consensul autorităţilor, instituţiilor şi organizaţiilor care au reprezentanţi în Colegiul director al A.N.M.C.S., aprobării prin ordin al ministrului sănătăţii; d) recunoaşte, conform metodologiei aprobate prin ordin al preşedintelui A.N.M.C.S., furnizorii de servicii de consultanţă în domeniul calităţii serviciilor de sănătate, precum şi pe cei de formare a personalului specializat în domeniul managementului calităţii serviciilor de sănătate; e) evaluează, reevaluează, acreditează, reacreditează unităţile sanitare şi monitorizează asigurarea calităţii serviciilor de sănătate la nivelul acestora; f) emite şi retrage certificatul de acreditare a unităţilor sanitare; g) iniţiază, promovează şi desfăşoară activităţi de cercetare în domeniul calităţii serviciilor de sănătate.

Cu alte cuvinte, nimic nu mișcă în Sănătate, fără "ausweiss" de la această nouă Autoritate.

Cine sunt personajele?

Primul-Ministru actual al României este Victor Ponta. Președintele Autorității, cu sediul în sectorul 6, pe Splaiul Independenței nr. 202A, e acum Vasile Cepoi (61 de ani). De primul s-au scris râuri de cerneală. Al doilea a rămas mai "discret", mai ales după ce a pierdut fotoliul de ministru, în urma dezvăluirilor EVZ. Titlul unui articol publicat de EVZ în 7 octombrie 2012 este, de altfel, grăitor: "Cepoi, doborât de dezvăluirile EVZ. Ce se întâmplă cu Legea sănătății". La vremea respectivă, bănuit de conflict de interese, al 21-lea ministru care s-a aflat la cârma Sănătății, membru al Guvernului Ponta I, și-a dat demisia din funcție, după doar cinci luni de mandat, după izbucnirea scandalului în care era implicat. El a fost luat pe post de consilier la Guvern. Agenția Națională de Integritate sesizase Direcția Națională Anticorupție  în vederea cercetării ministrului Cepoi pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, în legătură cu derularea unui proiect finanţat prin POSDRU, pe vremea când acesta era director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Ulterior, pe 17 martie 2013, Vasile Cepoi anunţa că Departamentul pentru Lupta Antifraudă, care a efectuat o anchetă în cazul său, "nu a găsit nereguli" și că DNA l-a anunțat că nu se va începe urmărirea penală. Din postul de consilier de stat în cadrul Cancelariei primului-ministru, Vasile Cepoi a plecat la Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor (precursoarea noii Autorități) în 29 iulie 2014, când a fost numit președintele CoNAS.

Ce spune Vasile Cepoi

Sunt șanse ca nou-creata instituție să aibă fie un efect binefăcător asupra sistemului sanitar, fie unul devastator. DE OAMENI DEPINDE, pentru că ei sunt cei care aplică, respectă ori nu respectă legea. În piață există suspiciuni cu privire la eventuale imixtiuni politice. Cum răspunde Vasile Cepoi? Oficialul neagă orice posibilitate ca politicul să-și bage coada în vreun fel în activitatea Autorității. "Eu nu sunt politician, dar am fost numit politic de primul-ministru. Vă spun că nu există riscul de imixtiuni politice. Am avut această discuție și la Senat, în comisia pentru sănătate, când un senator ne-a spus că e politizată instituția. Nu este așa și vă explic. Deciziile nu le ia președintele singur, ci Comitetul Director, care înainte era format din 7 persoane, acum l-am extins la 23 de membri care reprezintă toți actorii din domeniu, inclusiv pacienți, sindicaliști, alte instituții. Deciziile se iau cu votul majorității, iar în ceea ce privește standardele de acreditare decizia se ia prin consens, cu votul unanimității. Noi vom fi un fel de arbitru în sistemul de sănătate! Este imposibil să existe imixtiune politică! Singurul risc este subiectivismul echipei de evaluare.", a declarat, pentru Evenimentul zilei, Vasile Cepoi, președintele ANMCS.

Taxa pe oră și Registrul Experților

Președintele Autorității nou-create a mai precizat ANMCS va lucra în procesul de evaluare a unităților medicale în vederea acreditării doar cu experți care nu sunt angajați ai Autorității. "Două grupe de activități avem prioritare. Una este finalizarea acreditării spitalelor, care este în desfășurare, și credem că vom atinge acest obiectiv pe la mijlocul anului 2016, conform legii, altfel spitalele nu vor putea încheia contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau cu casele județene. Al doilea palier se referă la acreditarea celorlalte unități sanitare și aici lucrăm la stabilirea standardelor pentru fiecare categorie. Lucrăm pe teme, cu experți. Vom face Registrul Experților pe toate domeniile: economiști, juriști, medici, specialiști în comunicare, toate domeniile. Lucrăm cu experți atât români, cât și străini. Taxa de acreditare se plătește pe oră, în funcție de numărul de ore necesare pentru evaluare și monitorizare pe această perioadă de cinci ani, cât este valabilă acreditarea. Pentru că noi facem și monitorizare și dacă nu mai corespund criteriile în baza cărora s-a dat acreditarea, atunci o retragem", ne-a declarat Vasile Cepoi.

Conform sursei citate, taxa este de 290 de lei pe oră pentru fiecare evaluator, iar echipa care merge să facă evaluarea poate fi formată din minim doi și maxim șase evaluatori. "Sigur, lucrăm și la acreditarea internațională a Autorității Naționale de Management al Calității", a mai precizat Vasile Cepoi.