Cine este ASMA al-Assad şi cum a devenit „prima doamnă a INFERNULUI”. CONTRADICŢIE uriaşă între Bashar al-Assad şi frumoasa sa soţie. GALERIE FOTO

Cine este ASMA al-Assad şi cum a devenit „prima doamnă a INFERNULUI”. CONTRADICŢIE uriaşă între Bashar al-Assad şi frumoasa sa soţie. GALERIE FOTO

Într-o engleză impecabilă, consoara dictatorului sirian Bashar al-Assad, măcelarul propriului popor, deplânge soarta copilaşilor sirieni captivi în oraşele pulverizate de interminabilul război civil. Expunerea sa seamănă pe alocuri cu cea a soţului, ambii susţinând că imaginile cutremurătoare cu micuţele victime ale bombardamentelor ruso-loialiste sunt parte a propagandei inamice. Într-un punct important, cei doi se contrazic însă flagant: în vreme ce Asma al-Assad crede că povestea lui Omran este reală, soţul Bashar susţine că impresionantele imagini cu copilaşul năclăit de sânge într-o ambulanţă din Alep ar fi un flas grosolan al unei teribile organizaţii teroriste care se pretinde salvatoare de civili pentru a câştiga simpatia Occidentului.

Născută şi şcolită la Londra, Asma al-Assad, 41 de ani, a devenit partenera de viaţă a lui Bashar al-Assad, 51 de ani, în 2000. I-a dăruit trei copii şi nu s-a clintit o clipă de lângă el, în ciuda situaţiei dezastruoase spre care Bahsar al-Assad şi-a condus ţara şi a sutelor de mii de vieţi pe care le-a sacrificat pentru a păstra puterea. Iubitoare de lux, Asma se află ea însăşi sub o serie de sancţiuni adoptate de Uniunea Europeană.

După ce ani de zile a respins solicitările presei, Asma al-Assad a acceptat recent să vorbească pentru un post de televiziune din Rusia, afirmând răspicat că de la începutul războiului a respins toate ofertele de a pleca din Siria. “Nicio clipă nu m-am gândit să plec în altă parte. Da, mi s-a propus să plec. Au fost cel puţin trei astfel de propuneri care îmi garantau protecţie pentru copii şi chiar siguranţă financiară”, a declarat Asma al-Assad pentru Russia 24, explicând că a considerat respectivele oferte drept “încercări deliberate de a slăbi încrederea poporului în preşedintele său”.

Potrivit “The Guardian”, ultima apariţie publică a Asmei al-Assad s-a produs în 2011, în revista Vogue, unde un articol-osana cu titlul “Trandafirul deşertului” îi slăvea reformele din Siria. Ulterior, după înrăutăţirea situaţiei din Siria, articolul a fost şters din arhiva online revistei.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiica unui fost diplomat şi medic cardiolog sirian originar din Homs, prima doamnă a Siriei a crescut într-o familie musulmană sunită care vorbea, în casă, mai ales în arabă. A mers însă la o şcoală creştină din vestul Londrei iar colegii de clasă o ştiau drept Emma. După ce a absolvit cursurile Queen’s College şi King’s College, unde a studiat informatica, Ama al-Assad a lucrat pentru scrut timp ca bancher în cadrul JP Morgan din London şi New York.

S-a căsătorit cu preşedintele sirian Bashar al-Assad în decembrie 2000 şi a rămas alături de el în ciuda numărului tot mai mare de morţi de care s-au înconjurat începând cu fatidicul 2011. În ultimele luni, rolul public care i-a revenit a fost de consolatoare a familiilor soldaţilor ucişi în confruntarea cu forţele care se opun regiumului de la Damasc.

În recentul interviu de 30 de minute, Asma a condamnat, într-o engleză impecabilă, sancţiunile Vestului împotriva Siriei care “îi afectează mai ales oamenii simplii” şi a criticat dur felul în care presa occidentală acoperă criza siriană, opinând că aceasta nu deplânge, în aceeaşi măsură, şi drama civililoor care se află în zonele controlate de regimul Assad. Admite însă că drama nevinovaţilor este la fel de cutremurătoare în ambele tabere, pomenindu-i atât pe Alan Kurdi, micuţul sirian înecat în Mediterană care a devenit simbol al crizei refugiaţilor, dar şi pe Omran Daqneesh, băieţelul din Alep extras, cu o rană la cap şi faţa plină de sânge, de sub ruinele casei sale bombardate şi urcat într-o salvare de către voluntarii White Helmets.

“Nu e familie în Siria care să nu fi pierdut pe cineva drag. Astăzi părinţii merg mai degrabă la înmormântările copiilor decât la nunţile acestora”, a precizat soţia tiranului sirian, subliniind faptul că drama civililor din Siria, criza umanitară provocată de un război în care toată lumea se luptă cu toată lumea, este fără precendent.

În ultima lună, zona controlată de rebelii din Alep, al doilea cel mai mare oraş din Siria, s-a confruntat cu unele din cele mai dure bombardamente de la începutul conflictului. Forţele aeriene ruso-siriene au lansat inclusiv bombe “bunker buster”, menite să penetreze devastator ţintele vizate, înainte ca miliţiile şiite, alături de luptători din Iran şi Siria, să lanseze ofensiva terestră. Atacurile au ucis şi rănit însă sute de civili, multe dintre puterile occidentale acuzând Rusia de crime de război în perioada asediului din Alep.

Spre deosebire de consoara sa care deplânge, măcar la nivel declarativ, soara civililor nevinovaţi indiferent de taberele în care se află aceştia, tiranul sirian zâmbeşte ironic pe parcursul unui interviu acordat jurnalistului elveţian Sandro Brotz, de la SRF1, şi califică, fără să ezite, drept fals grosolan teribila poveste a lui Omran Daqneesh, băieţeul confuz şi speriat din ambulanţa White Helmets. “Un fals menit să umanizeze faţa teribilei grupări teroriste al-Nusra, filiala siriană a Al-Qaida, deghizată la Alep în organizaţia sanitară White Helmets”  (care salvează vieţile civililor bombardaţi fără oprire riscându-şi propria viaţă, n.red), mai spune dictatorul.

“Niciunul dintre aceste incidente nu este real. Este o imagine falsă şi avem şi noi imagini cu copii care sunt, într-adevăr, răniţi. Dar aceasta (Omran Daqneesh) este o imagine trucată.(…) Vreau să mergeţi, după acest interviu, şi să vă uitaţi pe internet şi o să găsiţi fotografia acestui copil alături de sora sa. Amândoi erau salvaţi tot către cei pe care îi numiţi în Vest White Helmets…I-au salvat de două ori în două incidente diferite. Este parte a campaniei de imagine pe care şi-o fac aceşti White Helmets”, conchide al-Assad.