Cine sunt FAVORIŢII la câştigarea premiului Nobel pentru Economie

Cine sunt FAVORIŢII la câştigarea premiului Nobel pentru Economie

Sezonul 2016 al premiilor Nobel continuă luni cu decernarea premiului pentru Economie, care ar putea să îi recompenseze pe specialiştii în creştere economică, cum este economistul şef al Băncii Mondiale, Paul Romer, sau cei care analizează piaţa muncii, transmite Agerpres, care citează AFP.

Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de către Banca Centrală a Suediei şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrala a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel. 

Câştigătorul din acest an ar urma să fie anunţat la ora 11:45 GMT la Stockholm. Comitetul de decernare a premiilor pentru Economie a recompensat în mod frecvent doi sau trei economişti, însă în 2015 un singur cercetător, americano-britanicul Angus Deaton, a fost premiat pentru analiza sa asupra consumului, sărăciei şi bunăstării. 

În acest an printre favoriţi figurează americanul Paul Romer, 60 de ani, care a devenit celebru pentru lucrările sale cu privire la creşterea endogenă. Noul economist-şef al Băncii Mondiale considerat favorit şi de cotidianul suedez Dagens Nyheter, a fost prezentat, din greşeală, de Universitatea sa drept laureat al premiului într-o invitaţie la o conferinţă de presă prevăzută a avea loc luni, invitaţie care între timp a fost retrasă. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Alţi favoriţi la câştigarea premiului sunt americanii William Baumol, 94 de ani, specialist în analiza pieţei muncii, şi Jagdish Bhagwati, autor al unor studii cu privire la teoria schimbului. Ultimul, născut din India în 1934, a jucat un rol capital în a împiedica protecţionismul, consideră unul din foştii săi elevi, Paul Krugman, la rândul său câştigătorul premiului Nobel pentru Economie în 2008. 

Din cei 76 de laureaţi ai premiului pentru Economie, 55 au naţionalitate americană. În mod tradiţional, câştigătorii sunt recompensaţi cu un premiu de opt milioane de coroane suedeze (aproximativ 828.000 de euro), iar premiile sunt acordate la Stockholm, în data de 10 decembrie, data comemorării fondatorului premiilor Nobel, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896).