Editura Evenimentul si Capital

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Cine sunt și cu cine au votat românii. Câteva concluzii surprinzătoare

Numărul de voturi se bazează pe rezultatele ofi ciale din primul tur și exit-poll-ul IRES
Autor: | | 32 Comentarii | 2823 Vizualizari

„Evenimentul zilei” a analizat modul în care candidații la Președinție și-au împărțit alegătorii în funcție de vârstă, studii, reședință, gen și regiuni. Numărul de voturi se bazează pe rezultatele oficiale din primul tur și exit-poll-ul IRES.

Analiza de față este o simulare. Cifrele au fost obținute pe baza rezultatelor finale provizorii prezentate de BEC și a exit-poll-ului IRES, intitulat „Cine sunt cei care au votat în turul 1?”. EVZ a transformat procentele IRES (institut ce a estimat foarte corect rezultatul votului) în număr de voturi. Rezultatele obținute nu reprezintă cifre oficiale, dar sunt foarte aproape de cele reale și, mai important, ne permit să tragem câteva concluzii:

● BĂRBAȚI VS. FEMEI. În cazul lui Victor Ponta, C.P. Tăriceanu și Elena Udrea, alegătorii bărbați și femei s-au împărțit aproximativ egal.

● Pe Victor Ponta l-au votat cu circa 600.000 mai multe femei si aproximativ 300.000 mai mulți bărbați decât pe Iohannis.

● Numărul femeilor care au votat cu Elena Udrea și Monica Macovei este foarte apropiat. Udrea o depășește pe Macovei cu doar 5.000 de voturi. Diferența de voturi la alegătorii bărbați este de 65.000 în favoarea Elenei Udrea

. ● NIVEL DE EDUCAȚIE. Diferența dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis în privința alegătorilor cu facultate este mică: aproximativ 260.000 de voturi, în favoarea lui Iohannis.

● Premierul are cu 200.000 mai mulți alegători cu liceu/ post-liceală decât primarul Sibiului.

● Victor Ponta are mai mulți alegători (575.413) cu facultate decât C.P. Tăriceanu, Elena Udrea și Monica Macovei la un loc (509.559).

● Pe candidatul PSD l-au votat de 2,5 ori mai mulți alegători cu maxim 10 clase decât pe cel al ACL.

● Monica Macovei are de trei ori mai puțini alegători cu maxim 10 clase decât Elena Udrea, și de două ori mai puțini, comparativ cu Călin Popescu Tăriceanu.

● Peste 33.000 de alegători cu 10 clase au votat cu Monica Macovei. RURAL VS. URBAN

● Victor Ponta a luat cu circa 200.000 mai multe voturi decât Klaus Iohannis în mediul urban. În mediul rural, premierul are de două ori mai mulți alegători decât primarul Sibiului.

● Elena Udrea și Monica Macovei au luat cam același număr de voturi în mediul urban. Diferența este de doar 6.000. În mediul rural, Udrea are de 2,5 ori mai multe voturi.

● În mediul rural, Elena Udrea a luat mai multe voturi și decât C.P. Tăriceanu. Acesta compensează în mediul urban, unde are are cam 40.000 mai multe voturi decât Udrea și Macovei.

● VÂRSTĂ. Klaus Iohannis îl depășește pe Victor Ponta cu doar 160.000 de voturi la categoria de vârstă cuprinsă între 18-50 de ani. (Iohannis- 1.901.664, Ponta- 1.726.241)

● Macovei are cei mai mulți tineri de 18-34 de ani, comparativ cu Udrea și Iohannis. La categoria 35-49 ani (public activ) este în urma celor doi.

● REGIUNI. În Transilvania și Banat, Klaus Iohannis l-a depășit pe Victor Ponta cu doar 300.000 de voturi.

● În Moldova, Ponta l-a bătut pe Iohanis cu doar 250.000 de voturi.

● Elena Udrea l-a bătut pe Tăriceanu în Moldova și Transilvania+Banat.

● Macovei a luat mai puține voturi decât Udrea și Tăriceanu, în Transilvania și Banat.

REZULTATE TURUL 2 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 și EXIT POLL turul 2 alegeri prezidențiale 2014

Află ușor și rapid, pe evz.ro, rezultatele sondajelor EXIT POLL realizate la ieșirea de la urne în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2014. EVZ.Ro prezintă în timp real REZULTATE EXIT POLL ALEGERI 2014, dar și REZULTATE VOT TURUL 2 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE: De asemenea, pe evz.ro poți afla cel mai simplu si rapid rezultatele votului din turul 2 de scrutin al acestor alegeri prezidențiale. Află pe evz.ro cum s-a votat în fiecare județ.

Rămâi pe evz.ro în 15 și 16 noiembrie pentru a afla și cele mai importante știri ale acestor zile, declarațiile candidaților, incidentele electorale și rezultate alegeri prezidentiale 2014.

EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.

CITIȚI pe EVZ.RO sondaje, prezența la urne, rezultatele exit-poll-urilor și rezultatele la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014 în timp real.
Alte articole din categoria: Alegeri prezidentiale 2014

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro