Ciocolata de casă, dulcele preferat al copilăriei

Ciocolata de casă, dulcele preferat al copilăriei

Europenii au descoperit ciocolata abia în 1519, când Montezuma le-a oferit băutura condimentată conchistadorului spaniol Cortes și ofițerilor armatei lui. Imediat ce au gustat-o, și cei de „acasă” s-au îndrăgostit

Lichiorul de cacao se prepara din semințe de cacao măcinate, condimente și zahăr, fiind, pentru multă vreme, o băutură care intra doar în meniul celor bogați. Merită amintit că prima mașină de fabricare industrială a ciocolatei a apărut în Barcelona în 1780. Apoi au fost inventate aparatele care produceau ciocolată solidă, primul baton de ciocolată fiind creat de Fry & Sons, o companie britanică. Alt englez, Richard Cadbury a fost primul care a vândut ciocolată la cutie, în 1868, ca simbol al dragostei, iar opt ani mai târziu, un elvețian, Daniel Peter, a inventat ciocolata cu lapte.

Lumea era așa înnebunită după cioocolată încât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial acest dulce devenise unul dintre cele mai populare alimente. Americanii le trimiteau soldaților de pe front batoane de ciocolată. În România comunistă, ciocolata a dispărut din magazine odată cu restul mărfurilor de bază, moment în care a început să fie preparată acasă, din lapte praf și cacao. Până atunci, funcționaseră deja fabrici de cicolată celebre, precum Vinga, la Arad sau Kandia, la Timișoara, astfel că gospodinele au avut de unde învăța prepararea.

Rețetă

Ne puteți urmări și pe Google News

Ingrediente: ✓ 450 g zahăr, ✓ 10 ml esenţă de rom, ✓ 170 g de unt gras (minim 80%), ✓ 500 g lapte praf, ✓ 80 g cacao, ✓ 100 g alune.

Preparare: Amestecaţi laptele praf şi pudra de cacao, apoi treceţi- le prin sită, pentru a nu avea cocoloașe. Amestecaţi zahărul cu 150 ml de apă și fierbeţi 10 minute până se leagă într-un sirop cleios. Adăugaţi apoi untul şi luaţi vasul de pe foc, amestecând până se topește. Încorporaţi esenţa de rom şi amestecul de cacao cu lapte praf, și amestecaţi energic, cât este cald, pentru a obţine o pastă omogenă. Întindeţi şi nivelaţi într-o tavă unsă cu puţin ulei în care ați pus în prealabil alunele. Lăsaţi la rece pentru 2-3 ore înainte de a tăia.