Cioloş: Contextul geopolitic s-a complicat, trebuie să regândim strategia de dezvoltare a ţării

Cioloş: Contextul geopolitic s-a complicat, trebuie să regândim strategia de dezvoltare a ţării

„Dezvoltarea economică este mai mult decât economie, este o formă de asumare a unui proiect de societate”, a declarat astăzi premierul Dacian Cioloş, prezent la Parlament, la evenimentul de lansare în dezbatere publică a documentului strategic: „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”.

Premierul a adăugat că prin acest document se încearcă să se pună bazele unei reforme solide, „sunt propuneri care conturează ţara în care vrem să trăim sau să ne întoarcem”. 

„În ultimele decenii, strategiile noastre au rămas pe hârtie și deciziile economice majore au fost luate sub presiunea organismelor internaționale, mai degrabă. Viziunea de dezvoltare economică a apărut din nevoia de repere în decizii pe care suntem obligați să le luăm. Guvernul intră într-o etapă nouă, aceea a livrării de rezultate. Proiectul de azi este și el gândit în acest spirit”, a punctat Cioloş.

Pe de altă parte, contextul geopolitic s-a complicat, iar strategia României trebuie recalibrată în contextul reaşezării Uniunii Europene post-Brexit, a explicat premierul. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Iată alte declaraţii principale: -    Esenţial este să ştim ce vrem de la noi înşine acasă, să ne definim interesele. După aproape 10 ani de apartenenţă la UE, ştim care este contextul european în care evoluăm şi putem fi parte a acestei evoluţii. Trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru a profita de şansa istorică pe care România o are.  -    Esenţială pentru succesul acestui demers va fi asumarea lui de către decidenţii politici, sperăm şi în implicarea lor. Propunerea preşedintelui de a conduce un proiect de ţară este importantă pentru succesul acestui demers. -    În aceste luni, Guvernul a pus baze solide pentru majoritatea condiţiilor esenţiale ca acest proiect să se poată implementa. Am acţionat butoane care declanşează efecte de domino. Am lansat un pachet de legi privind achizițiile publice, o piață care reprezintă circa 15 miliarde de euro, am decis să eliminăm impozitele și taxele pe salarii celor care lucrează în cercetare, pentru cadastrul general am emis o OUG care să accelereze înregistrarea imobilelor, măsuri cu importanţă deosebită din perspectiva terenurilor agricole şi a proiectelor de infrastructură. De asemenea, avem o legislaţie în dezvoltare pentru învăţământul profesional dual, care să acopere o ofertă largă de specializări. -    Ne dorim un document final care să reflecte dorința și interesele românilor pe termen lung, astfel încât execuția lor sa nu reflecte ciclurile electorale.

‎Isărescu: Nu orice creștere economică aduce ţării dezvoltare pe termen lung 

Declaraţii Isărescu: Sunt bucuros să particip la lansarea unui proiect de dezvoltare a României. Inițiativa redactării acestui document este binevenită și BNR va sprijini acest demers. România competitivă este parte a unei strategii naționale, el va fi supus începând de azi dezbaterii publice, este necesară implicarea mediului politic și a societății civile. Nu orice creştere economică aduce ţării dezvoltare pe termen lung.

Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, sub Înaltul patronaj al Președintelui României Klaus Iohannis și cu sprijinul Academiei Române și al Băncii Naționale a României organizează astăzi, la Palatul Parlamentului, evenimentul de lansare în dezbatere publică a documentului strategic: „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”.