Cioloş, la Summitul ASEM: Strategia Dunării, un exemplu de colaborare macroregională în interiorul UE

Cioloş, la Summitul ASEM:  Strategia Dunării, un exemplu de colaborare macroregională în interiorul UE

Strategia Dunării este un exemplu de cooperare macroregională în interiorul Uniunii Europene, a declarat premierul Dacian Cioloş la cel de-al XI-lea Summit ASEM (Reuniune Asia-Europa), organizat la Ulan Bator, Mongolia.

"Oferta României pentru proiectele de conectivitate hard este bazată pe două active, oferite în primul rând de avantajele evidente create de poziţia geografică, la frontiera Mării Negre, asigurând conexiunea cu Asia, dar şi de Dunăre şi Deltă, care sunt conectate cu Marea Neagră. Cel de-al doilea aspect ţine de cadrul regional oferit de Strategia Dunării, care este un exemplu de cooperare macroregională în interiorul Uniunii Europene. România şi Austria au iniţiat această strategie, având obiectivul principal de a transforma Dunărea într-un instrument relevant de cooperare, care intensifică utilizarea celui mai mare râu european din perspectiva transportului, a schimburilor culturale, a turismului, a răspândirii dezvoltării economice sustenabile şi a conectivităţii între oameni", a afirmat Dacian Cioloş, potrivit unei înregistrări publicate vineri pe canalul oficial al Guvernului de pe YouTube.

Premierul Cioloş a arătat în intervenţia sa că una dintre priorităţile de cooperare este în prezent conectivitatea.

"Conectivitatea a devenit una din ariile prioritare ale cooperării noastre. Niciodată înainte în istoria omenirii, conectivitatea nu a fost o realitate mai complexă. Conectivitatea are un impact în creştere în toate societăţile noastre şi în toate câmpurile de activitate. Din perspectiva noastră, o definiţie clară şi comprehensivă a acestei realităţi ar trebui să fie una dinamică şi flexibilă", a spus Cioloş.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a precizat că oamenii recurg în prezent la o interconectare completă. "În toate eforturile noastre, consumatorul final şi beneficiarii sunt oamenii din ţările noastre. Oamenii sunt cei care recurg la o interconectare completă şi interacţiune", a adăugat Cioloş.

Prim-ministrul a vorbit şi despre importanţa facilitării accesului la educaţie şi la călătorii pentru tineri. "Aş dori să pun accentul pe importanţa de a facilita schimburi între tineri, de a facilita accesul la educaţie şi la călătorii pentru tineri", a mai spus Cioloş, potrivit Agerpres.

Premierul Cioloş a afirmat, totodată, că este foarte importantă şi conectivitatea virtuală, care oferă oportunităţi nelimitate în diferite domenii.

"Peste 40% din populaţia lumii foloseşte internetul, regiunile noastre, Europa şi Asia, fiind cele mai conectate zone. Susţinem dezvoltarea în continuare a oportunităţilor nelimitate pe care spaţiul cibernetic le oferă pentru procesul de învăţare, e-guvernare, business şi comerţ. În acelaşi timp, susţinem cu tărie respectarea principiilor de bază ale libertăţii informaţiilor", a subliniat Cioloş.

Şeful Executivului a vorbit în intervenţia sa şi despre necesitatea proliferării formelor de cooperare menite să elimine decalajele infrastructurii fizice în şi între multe dintre ţări.

La începutul intervenţiei sale de la Summit ASEM, premierul Cioloş a transmis un mesaj în limba franceză, în care a condamnat atentatul de la Nisa, a transmis condoleanţe pentru poporul francez şi a exprimat solidaritatea României cu Franţa.

"Transmit solidaritatea României împotriva oricărei formă de ură şi de violenţă care se manifestă în Franţa sau pretutindeni", a spus premierul Cioloş.

Prim-ministrul Dacian Cioloş participă vineri şi sâmbătă, la Ulan Bator, la cel de-al XI-lea Summit ASEM. Summitul ASEM marchează în acest an 20 de ani de la lansarea dialogului politic între Europa şi Asia, prin organizarea unei reuniuni la nivel înalt, "eveniment important în relaţiile economice şi politice dintre ţările europene şi asiatice", potrivit unui comunicat al Guvernului.