Cioloş respinge proiectul legii SALARIZĂRII: NU se poate realiza

Cioloş respinge proiectul legii SALARIZĂRII: NU se poate realiza

Premierul Dacian Cioloş a declarat că proiectul legii salarizării întocmit de fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb este ''irealizabil'' din punct de vedere bugetar, social-democrata replicând că actualul Guvern greşeşte.

''Nu există încă un proiect de lege a salarizării finalizat. Ministerul Muncii a lucrat pe mai multe variante, nu s-a consultat cu Ministerul de Finanţe ca să vedem care sunt posibilităţile. Proiectul promovat de doamna Rovana Plumb este irealizabil din punct de vedere bugetar'', a afirmat premierul Dacian Cioloş, potrivit Mediafax.

Întrebat ce are de reproşat proiectului anterior, Cioloş a afirmat că vrea un proiect care să ţină cont de posibilităţile bugetare ale României. ''Vreau un proiect care să ţină cont de posibilităţile bugetare ale Românie, altfel vindem iluzii oamenilor'', a spus premierul.

Fostul ministru al Muncii Rovana Plumb a replicat că actualul Guvern greşeşte.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Impactul bugetar pe care eu l-am lăsat a fost de 29 de miliarde, prin implementarea efectivă şi totală a întregii legi, ceea ce ar fi însemnat că acest impact de 29 de miliarde să se fi aplicat sau implementat în patru ani de zi. Şi, da, este sustenabil'', a spus Rovana Plumb.

Ea a explicat că în varianta gândită de PSD, prevederile legii ar fi urmat să se implementeze gradual.

''(Am lăsat n.r.) în momentul în care am finalizat toate consultările cu tot ceea ce înseamnă federaţii sindicale, cu Comisia Europeană şi cu FMI, urmând ca, prin decizie, să putem să implementăm această lege într-o perioadă de 4-5 ani de zile. Acesta a fost şi scopul sau aceasta a fost şi raţiunea pentru care am lăsat un spaţiu fiscal în bugetul pentru anul 2016 care să permită o creştere a salariilor în sectorul bugetar cu 10%, faţă de acele procente de 25% pentru sectorul de Educaţie şi cel al Sănătăţii şi asistenţei sociale (...) în funcţie de obiectivele fiscale pe care România şi le-a asumat până în anul 2020, începând cu anul 2016 spaţiul fiscal era de 10% şi acesta a fost şi respectat numai că s-a aplicat la salarizarea actuală. În situaţia în care am fi putut reuşi să adoptăm legea salarizării în sectorul bugetar, acest procent de 10% s-ar fi aplicat la ecartul dintre salariile actuale şi cele pe care noi le-am stabilit în urma consultărilor cu sindicatele'', a adăugat Rovana Plumb.

Premierul Dacian Cioloş a fost întrebat de jurnalişti, luni, la finalul participării sale la Adunarea Generală a Asociaţiilor Comunelor din România, dacă a respins proiectele legii salarizării bugetare prezentate de ministrul Muncii, Ana Costea, aşa cum s-a vehiculat în mass-media.

"Nu am respins niciun proiect, pentru că nu e niciun proiect deocamdată. Sunt mai multe variante care au fost lucrate de doamna ministru şi urmează să mai discutăm. Săptămâna trecută am avut o ultimă discuţie pe acest subiect şi aştept ca doamna ministru să vină cu o propunere pe care chiar să o putem lua în considerare. Dânsa a lucrat pe mai multe variante, dar fără să se coordoneze cu Ministerul de Finanţe, deci am nevoie şi de o coordonare şi cu Ministerul de Finanţe", a spus premierul, luni.

Vicepremierii, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii confederaţiilor sindicale vor forma un grupe de lucru care va elabora, într-o lună, noul proiect al legii salarizării bugetare, care va cuprinde şi criterii de performanţă, anunţa purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, pe 13 ianuarie.