Editura Evenimentul si Capital

Cioloș vrea DEZBATERE "de substanță" din care să rezulte o Constituție "adaptată"

Dacian Cioloș
Autor: | | 0 Comentarii | 69 Vizualizari

Premierul Dacian Cioloş a spus că este necesară o reformă profundă a statului pentru ca România să se poată dezvolta, informează Agerpres. El a adăugat că modificarea Constituției nu se poate face fără o dezbatere și consens reale ale societăți.

"În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au însemnat cicluri dramatice de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi UE. Dacă vrem ca România să crească, dacă vrem ca România să se dezvolte, avem nevoie de o reformă profundă a statului, avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, le asumăm. (...) Avem nevoie de dezbateri de substanţă din care să rezulte o Lege Fundamentală adaptată, care instituţional să reflecte lecţiile şi experienţele democratice pe care le-am parcurs deja ca stat şi care ca substanţă să reflecte consensul real al societăţii asupra drepturilor şi libertăţilor de care dorim să ne bucurăm şi pe care le merităm toţi ca cetăţeni", a declarat Cioloş, la şedinţa festivă a CCR prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1866 şi a 25 de ani de la adoptarea celei din 1991. 

El a precizat că printre cele mai importante principii consfinţite prin Legea Fundamentală este independenţa justiţiei. Un alt principiu consfinţit de Legea Fundamentală este legat de drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, a adăugat prim-ministrul. 

"Aniversarea de astăzi a Legii Fundamentale are o dublă dimensiune: una care se leagă de crearea şi consolidarea României ca stat, cealaltă de recreare a României în etapa post-comunistă - un important element comun: parcursul democratic al României. Parcursul nu a fost unul liniar. Am avut deopotrivă perioade tulburi şi perioade de limpezime, de construcţie. Avem datoria de a menţine acest parcurs democratic constant. Direcţia şi echilibrul ni le dă Legea Fundamentală", a spus Cioloş. 

Potrivit acestuia, în prezent, România este "un pol regional de stabilitate, de valori democratice, de creştere economică". 

"Avem datoria de a continua pe această cale, de a transforma aceste garanţii în valoare adăugată concretă pentru statul român şi pentru cetăţenii săi", a precizat el. 

Dacian Cioloş a menţionat că România este în "pragul unui examen de maturitate ca stat" - aniversarea centenarului României şi preluarea preşedinţiei Consiliului UE. 

"Vestea bună (...) este că avem o bază foarte solidă. Sistemul democratic al României post-decembriste este în liniile sale fundamentale aşezat. (...) Suntem în situaţia fericită ca stat de a putea ajusta o discuţie solidă deja, de a face reglajul fin, astfel încât, în contextul actual, echilibrul, controlul reciproc şi colaborarea loială între puteri să fie eficiente, drepturile şi libertăţile fundamentale să fie efective", a adăugat premierul. 

Contextul actual, potrivit premierului, nu este unul uşor. 

"Pentru a face acest reglaj fin, pentru a asigura pârghiile constituţionale necesare aplicării proiectului de ţară avem însă nevoie de o schimbare de metodă, de o schimbare a modului în care dezbatem temele publice. Faptul că avem puncte de vedere diferite, poziţii diferite este un element absolut firesc al pluralismului democratic, dar dezbaterea democratică nu este aceea în care prevalează punctul de vedere majoritar asupra celui minoritar în mod exclusiv, în care este punctul meu de vedere sau nimic. Dezbaterea democratică este, din punctul meu de vedere, aceea în care ne ascultăm, nu doar ne auzim unii pe ceilalţi, în care se naşte un punct de vedere comun, un punct de vedere îmbogăţit cu perspectiva celuilalt", a explicat Cioloş. 
Alte articole din categoria:

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate