Psihiatrul Anamaria Ciubară: „Rata de recidivă la pedofili este de 40%-50%”

Psihiatrul Anamaria Ciubară: „Rata de recidivă la pedofili este de 40%-50%”

Pedofilia este o tulburare, perversiune sexuală, care se manifestă prin înclinația erotico-sexuală a unui adult față de un copil.

Deși termenul a fost folosit prima oară în anul 1896 de psihiatrul vienez Richard von Krafft-Ebing, în lucrarea sa Psychopathia sexualis, pedofilia a fost descrisă încă din perioada antică la toate popoarele existențe. Prin urmare, încă de la primele cercetări asupra acestei deviații sexuale, aceasta a fost încadrată în sferă psihopatologiei.

Cum este „taxată” pedofilia

Trăsăturile principale ale acestei tulburări sexuale sunt: Interesul sexual se manifestă numai pentru copii; interesul sexual „primar” (dominant) este pentru copii; acest interes este de durată lungă. Marea problemă este că pedofilia în sine nu este pedepsită de lege, deoarece pedepsite sunt doar faptele concrete și nu senzațiile, sentimentele și dorințele (adică orientarea sexuală). Orientarea sexuală este taxată doar în țările care au legislația construită pe un fond religios. În țările europene și în cele cu legislație modernă, pedofilia nemanifestată efectiv este încadrată în rândul tulburărilor mentale. Pedofilul va fi pedepsit numai dacă cedează dorințelor sale primare și intră în acțiune. Din păcate, statistica arată că un pedofil, după un tratament psihologic coroborat cu tratament psihiatric, poate să devină recidivant într-un procent de 40-50 %.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recunoscând că pedofilii au o tulburare psihică și eliminând obstacolele din calea celor care solicită ajutor reprezintă un lucru bun. Aceasta ar avansa, de asemenea, eforturile de a proteja copiii de la un eventual rău. Prin urmare, atunci când identificăm o persoană care are astfel de probleme, îndrumarea către psiholog și psihiatru este oportună, crescând astfel șansele ca aceasta să nu devină manifestă și persoana să poată avea o viață în sfera normalității.

Terapia cognitiv-comportamentală

Deși pedofilia este, în genere, un subiect tabu, Germania derulează o campanie prin care încearcă să-i convingă pe cei care se simt atrași de copii din punct de vedere sexual, să își recunoască problemă și să se înscrie la tratament. Programul, numit Dunkelfeld Prevention Project, e implementat în 11 centre din diferite colțuri ale țării și se adresează atât așa-numiților „pedofili virtuoși” sau celibatari (cei care își controlează impulsurile și nu au întreținut raporturi sexuale cu copii), cât și celor care au abuzat copii. Pentru a elimina frica de poliție sau oprobiul publicului, programul prevede ca tratamentul să fie confidențial. Tratamentul de care beneficiază cei care se înscriu în program este o formă de terapie cognitiv-comportamentală, bazată pe analiza comportamentelor sexuale din trecut și a sentimentelor, pentru a găsi strategii personalizate de prevenire a abuzurilor la adresa copiilor.

Anamaria Ciubară este conf. univ. dr., medic primar psihiatru la Spitalul „Elisabeta Doamna din Galați”