Clădirile din centru Clujului cad, la propriu, în cap trecătorilor. Primăria Cluj Napoca refuză să emită autorizație în regim de urgență

Clădirile din centru Clujului cad, la propriu, în cap trecătorilor. Primăria Cluj Napoca refuză să emită autorizație în regim de urgență

O bucată de zidărie s-a desprins miercuri seara de pe clădirea fostului Hotel Continental, din centrul Clujului, și a căzut în capul unui trecător. Un nou incident grav este posibil oricând.

Victima, Andreea Mocean, de 27 de ani, medic rezident, a fost transportată de urgență la Unitatea de Primire a Urgențelor din Cluj Napoca și de acolo, la Clinica de Neurochirurgie. Din fericire, victima a suferit răni minore fiind externată din spital în cursul zilei de joi.

La fața locului au ajuns mai multe echipaje de la SMURD care au acordat victimei asistența medicală de urgență.

Primăria refuză să emită autorizație de construire

Ne puteți urmări și pe Google News

Problema clădirilor vechi din centrul Clujului a fost dezbătută de mai multe ori de către autoritățile locale care însă nu au luat nicio măsură. Hotelul Continental, a fost construit în anul 1896. De doi ani, imobilul a fost cumpărat de omul de afaceri Ioan Bene. Acesta susține că a depus la Primăria Cluj Napoca, mai multe cereri de obținere a autorizației de construire și că de fiecare dată birocrația a blocat orice demers. ”Când noi am cumpărat Hotelul Continental exista o autorizație de construire. Am fost împiedicați din cauza că nu exista parcare. Am rezolvat și problema parcării, dar apoi ne-au comunicat că a fost adoptat un nou Plan de Urbanism General și că autorizația nu mai este valabilă și că trebuie să obținem alta”.

Reprezentanții firmei Napocamin SRL, care dețin clădirea, susțin că au efectuat o expertiză tehnică în vara anului 2015. Expertiza indică faptul că imobilul se află în într-o stare vizibilă de degradare. ”Există riscul desprinderii accidentale, și pe viitor, a unor bucăți de tencuială de la fațadă, a unor cărămizi de la coșurile de fum, a unor elemente decorative din fațade, ca și a unor bucăți din balcoanele clădirii”, se arată în expertiză.

Documentul a fost depus la Primăria Cluj Napoca în data de 15 octombrie 2015 împreună cu o cerere pentru emiterea unui certificat de urbanism. ”Abia în 7 decembrie 2015, Primăria Cluj Napoca a emis certificatul de urbanism, deși trebuiau să emită documentul în termen de 15 zile. Până la autorizația de construire mai trebuie parcurse anumite etape”, a spus Ioan Bene.

Se ceartă pe parking

De cealaltă parte, oficialii Primăriei Cluj Napoca susțin că au trimis nenumărate somații pentru refacerea fațadei. ”Proprietarul avea obligația ca în regim de urgență, după cumpărare, să ceară autorizație pentru refacerea fațadei. Nu a făcut acest lucru. Proprietarul a depus la Primăria Cluj-Napoca o cerere de obținere a unei autorizații de construcții pentru refacerea imobilului, pe baza unui proiect care a fost folosit și de vechiul proprietar, care se angajase anterior că va reface clădirea și va amenaja un parking pe strada Avram Iancu. Așa a obținut autorizația de constucție. Noul proprietar a solicitat autorizație, dar nu a fost de accord să construiască parkingul”, a declarat Oana Buzatu.