Clinton si Bush, la capataiul lui Eltin

Clinton si Bush, la capataiul lui Eltin

Sobor de fosti sefi de stat si de guvern la catafalcul "tarului Boris".

Mii de rusi au participat ieri la funeraliile fostului presedinte Boris Eltin, desfasurate in prezenta actualului sef al statului, Vladimir Putin, a fostilor presedinti americani Bill Clinton si George Bush Senior si a ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, relateaza AFP.

In debutul dupa-amiezii, Vladimir Putin si liderii din strainatate au ajuns la Catedrala „Iisus Mantuitorul” pentru a lua parte la ceremonia funerara. Kremlinul a decretat ieri zi de doliu national, iar numeroase cladiri din Moscova au arborat drapele in berna, insotite de panglici din panza neagra.

Pentru prima oara dupa revolutia bolsevica din 1917, un fost lider rus a fost inmormantat potrivit ritului ortodox. Un element cu o mare incarcatura simbolica a fost alegerea Catedralei „Iisus Mantuitorul”, reconstruita din dispozitia lui Eltin dupa planurile celei dinamitate la ordinul lui Stalin in 1931.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trupul neinsufletit a fost expus intr-un sicriu deschis, partial acoperit cu drapelul alb-albastru-rosu al Rusiei, culori pe care el insusi le-a restabilit.

Toate posturile de televiziune nationale au difuzat in direct slujba tinuta de preoti, dar si marturii ale unor personalitati din lumea culturala si politica. In fumul cadelnitelor si la lumina sutelor de lumanari, cantarile bisericesti au rasunat fara incetare, in interpretarea unui impresionant cor al catedralei.

Bill Clinton, miscat de lacrimile vaduvei

Vaduva fostului lider, Naina Eltina, si cele doua fiice ale cuplului, Elena si Tatiana, imbracate in doliu si cu ochii inrositi de lacrimi, au primit condoleante din partea tuturor personalitatilor venite la funeralii. Fostul lider american Bill Clinton, care a avut o relatie foarte cordiala cu Eltin, a tinut sa o imbratiseze pe vaduva inainte de a prezenta ultimul omagiu. Fostul premier rus Egor Gaidar a stat aproape de familie, nereusind sa-si stapaneasca lacrimile.

Inainte de sosirea demnitarilor, pe langa sicriu s-au perindat sute de persoane, in majoritate batrani, veniti sa-si ia adio de la fostul presedinte si sa depuna garoafe si trandafiri. In cursul dupa-amiezii, dupa incheierea ceremoniei de la catedrala, cortegiul funerar s-a indreptat lent catre istoricul Cimitir Novodevici.

Sicriul lui Eltin a fost transportat pe un afet de tun, urmat de zeci de limuzine negre si de persoane venite pe jos. In mod simbolic, cortegiul s-a oprit pentru cateva momente in fata Kremlinului, unde Boris Eltin si-a desfasurat mandatele prezidentiale intre 1991 si 1999.

In memoriam

Lenin, inlocuit de Eltin

Admiratorii fostului presedinte din orasul natal al acestuia, Ekaterinburg, au anuntat ca doresc sa onoreze memoria ilustrului lor concitadin prin schimbarea numelui bulevardului principal din Vladimir Ilici Lenin in Boris Eltin. Bulevardul poarta numele parintelui revolutiei bolsevice si al comunismului de tip sovietic, caruia Eltin i-a aplicat lovitura fatala prin reformele politice si economice adoptate. Un grup de jurnalisti din Ekaterinburg a anuntat ca a inceput o campanie de strangere de semnaturi pentru modificarea numelui arterei, precizand insa ca nu vor cere si demolarea statuii lui Lenin.