Cluburile Janis din Cluj au ars de trei ori în cinci ani. AUTORITĂȚILE au ridicat neputincioase din umeri

Cluburile Janis din Cluj au ars de trei ori în cinci ani. AUTORITĂȚILE au ridicat neputincioase din umeri

”Taifunul” controalelor care se va abate asupra proprietarilor de cluburi în perioada imediat va lovi în plin în localurile unde în decursul timpului au fost sesizate grave nereguli. În Cluj Napoca, în câțiva ani, au existat trei incendii mari la cluburi patronate de aceiași patroni, care și în prezent se ocupă cu același gen de activitate.

Primul incendiu, soldat cu pagube materiale de aproximativ 250.000 de lei s-a petrecut în noaptea de 4 spre 5 mai 2009. Clubul ”My way”, patronat de Adrian Munteanu și Florin Opriș a ars aproape complet, cauza producerii incendiului fiind un scurt circuit. La momentul respectiv clubul era frecventat de sute de tineri dar spre norocul acestora, incendiu s-a produs spre dimineață când în local nu mai era aproape nimeni. ”Motivul incendiului a fost aprinderea instalației de climatizare-ventilație, situat în exteriorul clădirii, în curtea imobilului”, au comentat atunci cei doi patroni.

De menționat că Adrian Munteanu a fost închis la Gherla, unde a ispășit trei ani de închisoare pentru înșelăciune.

A ars o clădire cu patru etaje

Ne puteți urmări și pe Google News

Un an mai târziu, mai exact în data de 28 martie 2010, pompierii de la ISU Cluj au fost chemați să stingă un incendiu care s-a extins pe trei nivele ale clădiri, în care funcționa clubul Janis la Stuf. Patronii acestui local, sunt aceiași Adrian Muntean și Florin Opriș.

În incinta acestui club erau depozitate câteva tone de stuf, care s-a aprins și a amplificat la maxim dezastrul. Reprezentanții ISU susțin că la momentul respective incendiu a pornit de la o ladă frigorifică și că au aplicat o amendă firmei La Ceaune SRL, dar amenda a fost contestată în instanță. După proces, judecătorul a decis să anuleze amenda.

Alt incendiu în 2012

În 2012, are loc al treilea incendiu, de data aceasta la clubul Janis, de pe Bulevardul Eroilor, din centrul Clujului, patronat de aceiași oameni de afaceri. Focul a izbucnit tot de la un scurt circuit la sistemul electric, mai exact de la un proiector. Incendiul a fost stins rapid de către pompierii militari care au limitat pagubele materiale. Și în acest caz, pompierii de la ISU Cluj au aplicat o amendă de 5000 de lei, care a fost achitată de firma La Ruine SRL, reprezentantă din nou de aceiași doi oameni de afaceri.

Boc spune că legislația încuraja ”bombele” cu ceas

Primarul Clujului, Emil Boc susține că exemplu cluburilor Janis din Cluj Napoca, este cel mai bun exemplu legat de neputința autorităților de a lua măsuri în cazul unităților care nu respectă măsurile de siguranță antiincendiu. ”Clubul Janis nu are aviz deloc, nu că nu are aviz de la PSI (prevenirea şi stingerea incendiilor - n.r.). De la primărie au fost şi i-au amendat, cei de la PSI i-au amendat, cei de la Inspecţia Muncii, de la Direcţia de Sănătate Publică i-au amendat. Ei contestă. Avem 36 de procese şi tot schimbă firma. Este amendat, când ajunge la proces schimbă firma. Au un administrator de peste 70 de ani. La recomand tuturor să nu meargă acolo. Profită că ISU nu le poate închide barul. Legea ar trebui făcută în aşa fel încât dacă nu ai extinctor, dacă nu ai uşi, zugrăveală, sprinklere, ISU să te poată închide a doua zi, ca ANAF”, a spus Emil Boc care a mai adăugat că speră ca după adoptarea hotărârii de guvern prin care ISU primeste puteri sporite și va putea să închidă orice club care nu respectă legea, astfel de situații să nu se mai regăsească.

Bombe cu ceas în centurl Clujului

În Cluj Napoca există în prezent mai multe zeci de cluburi care își au sedii în pivnițe situate la subsolul unor clădiri vechi.

Aceste cluburi, cum sunt Diesel, Vertigo, Caro, La Stuf, Syn etc, au câte o singură cale de acces, fapt ce ar îngreuna evacuarea celor prezenți dacă ar izbucni un incendiu sau ar fi o explozie.

Colonelul Ioan Moldovan, șeful ISU Cluj a precizat că în prezent se inventariază toate aceste cluburi urmând ca în perioda următoare să se treacă la controle masive.