Clujul RISCĂ să rămână fără TIFF. Curtea de Conturi LOVEŞTE marile festivaluri locale

Clujul RISCĂ să rămână fără TIFF. Curtea de Conturi LOVEŞTE marile festivaluri locale

Reprezentanţii ONG-uri clujene au fost convocaţi în şedinţă de primarul Boc şi de președintele Comisiei de selecție a proietelor pentru finanțări nerambursabile pentru a le prezenta un raport întocmit inspectorii Curții de Conturi Cluj, care, practic, va da peste cap tot ce înseamnă evenimente culturale în oraș, scrie clujust.ro.

Marţi, 26 aprilie, organizatorii celor mai mari festivaluri din Cluj care primesc finanţări nerambursabile au fost loviţi puternic de un raport distrugător pentru cultura clujeană. Conform comunicării scrise, ONG-urile care organizează evenimente la care se plătesc bilete de intrare nu pot primi finanțări de la Primărie. Sunt vizate cele mai populare festivaluri clujene, printre care se numără şi TIFF-ul.

Conform clujust.ro, reprezentanții Primăriei spun că vor ataca în instanță raportul, dacă e menținut în forma actuală de conducerea Camerei de Conturi Cluj.

”Dacă acest raport va rămâne așa, vom contesta în instanță. Pe ce au constatat, va trebuie să aplicăm retroactiv pe cinci ani la toate ONG-urile. Doar pe cinci ani poți recupera așa zisele pagube. Dacă e o eroare de sistem, atunci tu trebuie să extinzi la tot ce înseamnă finanațare. Nici nu vreau să calific. Dă peste cap tot ce am știut noi si ce înseamnă finanțări culturale. Noi până în pânzele albe ne vom lupta, avem totuși regulamente adoptate”, a declarat Anna Horvath, viceprimar şi președintele Comisiei de selecție a proiectelor pentru finanțări nerambursabile.

Ne puteți urmări și pe Google News

În raportul prezentat în cadrul şedinţei, Festivalului de Film Transivalnia (TIFF) este principalul eveniment atacat. 

”Sincer trebuie să mă adun, sunt puțin șocat de acest raport al Curții de Conturi. Cei de la primărie s-au dovedit transparenți, au încercat să ne pună la curent, ca să nu se creeze precedent care ar afecta procedura. Trebuie să aducem completare de acte si să avem puncte de vedere. Deocamdată pot spune că am fost surprins. Tot timpul e verificat dosarul de finanțare al TIFF. Tot timpul a fost ok, nu a trebuie să facem completări. 

A venit această răsturnare de situțaie care implică profit. Deocamdată încercăm să înțelegem intern  și să lămurim Curtea de Conturi că un asemenea eveniment cultural nu are legatură cu activitatea unui SRL și că veniturile din bilete reprezintă un cuantum foarte mic. Una de propuneri era ca evenimentuele care au profit să dea înapoi o parte din banii câștigați. Situația e absurdă. Noi vom aduce lămuriri. Cred că ar fi un pas drastic înapoi dacă Clujul ar fi primul oras în care s-ar considera că finanțrările să nu mai fie acordate dacă se taie bilete. Gestul de a plăti bilet dă dovada că publicul prețuiește calitatea evenimentului. Biletele oricum nu sunt la prețul corect, dacă facem o analiză business. E 10 lei biletul la film la TIFF, iar în mod normal la cinema e 16-25 de lei.  Clujul are cele mai mari șanse la titlu de capitală culturală europeană și ai astfel de piedici.  Cred că e un prcededent foarte periculos. Toată munca legată de ideea de cultură în acest oraș se duce de râpă”, a precizat Cristian Hordilă, managerul TIFF, pentru clujust.ro