Cocoş şi Poteraş au pus mâna pe Crângaşi

Cocoş şi Poteraş au pus mâna pe Crângaşi

Construirea unei noi pieţe în cartierul Crângaşi a fost transformată de primarul sectorului 6 într-o afacere pentru familia sa, Dorin Cocoş şi controversatul „Niro”.

Piaţa Crângaşi, una dintre cele mai mari de pe teritoriul sectorului 6, condus de primarul PDL Cristian Poteraş, este modernizată printr-un contract de asociere în participaţiune încheiat între Administraţia Pieţelor Sectorului 6 (APS 6), societate comercială din sub ordinea Consiliului Local al Sectorul 6, şi firma Zenith Business Group&Partners.

Contribuţia APS6 în această asociere constă în punerea la dispoziţie a terenului aferent pieţei, iar aportul societăţii Zenith rezidă în investiţiile pe care trebuie să le facă pentru ridicarea a două imobile.

Firma Zenith a fost înfiinţată cu numai trei săptămâni înainte de a câştiga licitaţia pentru încheie rea parteneriatului cu APS 6 şi este deţinută, printre alţii, de contro versatul om de afaceri Nicolae Dumitru, zis „Niro”, şi de două firme controlate prin interpuşi de Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, ministrul turismului. Una dintre cele două firme este chiar Meditest Global 2002, societate despre care EVZ a dezvăluit, ieri, că derulează contracte de milioane de euro cu mai multe spitale din Capitală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propriu-zis, asocierea dintre firma Zenith şi APS 6 prevede ridicarea a două hale. Prima hală a fost inaugurată anul trecut, cu două zile înainte de alegerile parlamentare, deşi nu era finalizată sută la sută, iar a doua, în suprafaţă triplă faţă de prima, este în curs de ridicare. Constructorul acesteia? Fir ma All Plan Construction, de ţinută de soţia primarului Poteraş, Aureliana Po te raş, şi de un consilier judeţean PDL din Prahova. Pe scurt: doamna Poteraş câştigă bani de pe urma unei investiţii derulate de adminsitraţia sectorului condus de domnul Poteraş.

Deşi, până ieri, Primăria Sectorului 6 nu ne-a transmis o copie a contractului de asociere în participaţiune pe care APS 6 l-a încheiat cu Zenith, EVZ a reuşit să afle câteva dintre condiţiile acestuia. Potrivit caietului de sarcini, Zenith ar fi obligată să investească 5 milioane de euro în construirea celor două imobile şi să plătească primăriei o redevenţă lunară de 12.500 de euro.

În schimb, va administra toate spaţiile comerciale din hale, încasând chirii de la vânzătorii de produse agricole. Contractul de asociere durează 25 de ani, iar după această perioadă de timp, cele două clădiri urmează să reintre în stăpânirea exclusivă a APS 6.

„Niro”, prieten cu Cocoş

Camelia Miclescu, administratora firmei Zenith, a fost cea care s-a ocupat de construirea primei hale şi este cea care su per vi zează şantierul celei de-a doua.

„Nu l-am văzut niciodată pe Dorin Cocoş. Pentru Nicolae Dumitru am mai lucrat, dar asta nu înseamnă nimic. Sunt doar o salariată. Am stat opt luni într-o baracă până să construiesc prima clădire. Crângaşi va fi cea mai frumoasă piaţă din Bucureşti, mai frumoasă chiar şi decât Dorobanţi”, spune aceasta. Deşi nu-l cunoaşte pe Cocoş, spune că i s-a întâmplat de câteva ori să-i intre în birou persoane care să întrebe dacă halele pe care le ridică fac parte din „piaţa lui Cocoş”. Şi nu orice persoane, ci inspectori ai unor instituţii publice.

Nicolae Dumitru, zis „Niro”, îşi recunoaşte fără să ezite prietenia cu soţul Elenei Udrea. „Relaţia domnului Nicolae Dumitru cu domnul Dorin Cocoş este una de prietenie, fără implicări de ordin politic, domnul Nicolae Dumitru neavând vreo apartenenţă politică, fiind interesat doar de mediul de afaceri”, a declarat pentru EVZ purtătorul de cuvânt al lui „Niro”.

Profituri-minune

În ciuda demersurilor repetate ale EVZ, primarul sectorului 6 a evitat să comenteze conflictul de interese în care se găseşte ca soţ al celei care deţine jumătate din firma All Plan Construction. După doi ani de la înfiinţare, în 2003, fir ma All Plan Construction înre gis tra un profit de 217 milioane de lei vechi.

După alţi patru ani, timp în care PDL trecuse din barca o poziţiei în cea a puterii, profitul SRL-ului deţinut de familia Poteraş a explodat la 42 de miliarde de lei vechi. În All Plan Construction, Aureliana Poteraş este asociată cu Vasile Todosia, consilier judeţean al PDL Prahova - organizaţie condusă de Roberta Anastase, pre şedin tele Camerei Deputaţilor.

„L-am cunoscut pe Cristian Poteraş în perioada studenţiei. Eu vindeam materiale de construcţii, iar el nu mai ştiu ce construia... Sunt peste zece ani de-atunci. Ne-am împrietenit şi-am devenit apropiaţi. Ne-am botezat copiii. E o relaţie de familie, nu de conjunctură”, spune Todosia despre legătura sa cu primarul sectorului 6.

Todosia mai afirmă că Aureliana Poteraş i-a devenit asociată ca urmare a retragerii unui cetăţean cipriot din acţionariatul firmelor sale. Cât priveşte calitatea sa de antreprenor al Pieţei Crângaşi, Todosia susţine: „Eu am mai construit pentru domnul Dumitru. Am construit şi la Dragonul roşu (n.r. - complex comercial al lui «Niro»). Ne ştim de mai demult”.

Dorin Cocoş nu a vrut să discute cu reporterii EVZ.

MIZĂ

Afaceri cu pieţele din sectorul 6

Potrivit lui Gheorghe Ciontu, şeful Administraţiei Pieţelor Sectorului 6, Piaţa Crângaşi este una dintre cele şase de pe teritoriul sectorului condus de Cristian Poteraş. Ciontu spune că, exceptând Piaţa Crângaşi, patru alte pieţe din subordinea sa sunt rezultatul unor contracte de asociere în participaţiune: Veteranilor, Gorjului, Orizont şi Drumul Taberei.

De la acestea toate, APS 6 primeşte o redeven ţă lunară, atribuţiile sale constând doar în supravegherea igienei şi a respectării regulamentului de organizare şi funcţionare. Pieţele pe care APS 6 încă le exploatează pe cont propriu, amenajându-le şi închiriindu-le direct comercianţilor, sunt Valea Ialomiţiei şi Chilia Veche.

BÂRLOG PDL

Colegiul Elenei Udrea

Bannerele cu candidaţii PDL la parlamentarele din 2008 încă mai pot fi găsite în Crângaşi. Dintre cei doi candidaţi PDL în Colegiul 12 Bucureşti, Gabriel Mutu şi Dănuţ Liga, doar ultimul a reuşit să ajungă în parlament.

Deputat şi înainte de 2008, Liga a fost consilierul lui Traian Băsescu, pe când acesta era primar general. Mutu e consilier local şi preşedinte al Comisiei de buget finanţe a Consiliului Local al Sectorului 6. În sectorul 6 a candidat şi Elena Udrea, fiind aleasă într-un colegiu din Drumul Taberei.

"Relaţia domnului Nicolae Dumitru cu domnul Dorin Cocoş este una de prietenie, fără implicări de ordin politic, domnul Dumitru neavând vreo apartenenţă politică.", Ion Badea, purtătorul de cuvânt al lui „Niro”

CONTROVERSAT. Nicolae Dumitru - „Niro”, influent în lumea interlopă Foto: Agerpres

JUPÂNII PIEŢEI

Soţul doamnei ministru Udrea şi finul fraţilor Cămătaru

Compania Zenith Business Group & Partners a fost înfiinţată în iunie 2007. După doar trei săptămâni de funcţionare, firma a primit „lozul câştigător” din partea Primăriei Sectorului 6: contractul de administrare şi modernizare a Pieţei Crângaşi. Iniţial, Zenith era controlată de alte două SRL-uri. Patronul unuia dintre ele este un anume Marin Lixandru, actual administrator al companiei care a încheiat contractul cu primăria lui Poteraş.

Firme medicale în afaceri imobiliare

Această formulă de asociere a funcţionat doar şase luni, după care acţionariatul Zenith s-a îm bo găţit cu doi noi parteneri - Limas Group, societate abonată la banii publici, şi Centrul de Diag nostic Clinic International, controlată de Dorin Cocoş. Firmele nou-intrate în acţionariat au primit 10 şi, respectiv, 20 la sută din participaţiuni.

Deşi atribuţiile companiei Zenith erau reabilitarea şi modernizarea Pieţei Crângaşi, noile acţionare făceau profit în domeniul medical. Limas Group, patronată de Marian Chiriac, este client tradiţional al spitalelor din Capitală, cărora le furnizează consumabile specifice - de la leucoplast la halate de unică folosinţă.

Doar în perioada 2007-2008, Limas a încasat peste 6 milioane de lei de la instituţiile medicale. Şi afaceristul Chiriac este scump la vorbă. Secretara lui ne-a transmis ca „şeful nu este disponibil”.

În cazul Centrului de Diagnostic Clinic International (CDCI), cercul se strânge în jurul lui Dorin Cocoş. Soţul Elenei Udrea se as cunde în spatele unor vechi interpuşi: sora sa, Anca Dinu, şi doctoriţa Mioara Radu, prezentă şi în alte afaceri ale „trimuviratului” Cocoş - Adrian Petrache - Alexandru Bittner.

De altfel, în 2005, EVZ a devoalat monopolul pe care CDCI, plus alte două firme ale gru pării, cantonate chiar în incinta Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici”, îl instaurase pe piaţa analizelor medicale obligatorii pentru românii care plecau la muncă în Spania.

În aprilie 2008 au loc alte modificări în structura acţionari ală a Zenith, printre care şi intrarea lui Ionel Dumitru. Prin acest personaj, lui Dorin Cocoş i se alătură un alt „rechin”: controversatul Nicolae Dumitru, supranumit „Niro”, finul fraţilor Cămătaru.

Imperiul „Niro” intră în joc

Ionel Dumitru, care a preluat 40% din firma asociată cu Primăria Sectorului 6, este fratele mai mic al lui „Niro”, pe care îl secundează chiar în hol dingul Niro Investments. Ul te rior, tan demul „Niro” - Cocoş şi-a întărit prezenţa în afacerea „Piaţa Crângaşi”. În mai, anul trecut, compania Meditest Global 2002 (înfiinţată de soţul Elenei Udrea şi patronată acum de Florin Dinu, cumnatul ei) preia 5% procente în societatea care modernizează piaţa. Totodată, în funcţia de administrator a Zenith Business Group & Partners a fost numită Camelia Miclescu. Atât ea, cât şi soţul ei, Tudor, sunt vechi subordonaţi de-ai lui Nicolae Dumitru - „Niro”, figurând pe statele lui de plată.

La o lună după plasarea „pionului” Camelia Mi clescu, finul fraţilor Cămătaru îşi face apariţia, oficial, în Zenith. Jumătate din acţiunile fratelui său mai mic, Ionel Dumitru, au fost transferate către firma Central Residential Park, deţinută în totalitate de „Niro”.

65% pentru greii din firmă

„Niro Investment este doar manager de proiect, în prima etapă de reamenajare şi modernizare a Pieţei Crângaşi, con strucţia fiind edificată de companii specializate în domeniu, în baza unor contracte de lucrări”, ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al holdingului Niro. Constructorul la care se face referire este firma Aurelianei Poteraş.

Acum, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru controlează împreună (65%) firma Zenith, partenera edilului PDL Cristian Poteraş în afacerea „Piaţa Crângaşi”.

GRUPARE DE AFACERI

Relaţia Elena Udrea - miliardarul „Niro”

În 2006, când a devenit publică asocierea lui Dorin Cocoş şi a soţiei sale cu „Niro” în firma New Global Investmens, actualul ministru al turismului, Elena Udrea, a ripostat vehement.

„Asocierea numelui meu, fără dovezi, cu numele unor presupuşi infractori este o acţiune murdară şi de neacceptat”, declara atunci „fosta blondă de la Cotroceni”. În pofida disocierii categorice de Nicolae Dumitru, ea a mai fost acuzată că a făcut parte din grupul de interese al foştilor ofiţeri de informaţii angajaţi la firmele lui „Niro”.

CITIŢI ŞI:

Soţul Elenei Udrea ia bani de la spitale